Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’daki terör saldırıları ertesinde, Müslüman mülteciler hedefte: Yüzlerce Pakistanlı evlerini terk etmek zorunda kaldı

Sri Lanka’da IŞİD’in üstlendiği ve en az 359 kişinin hayatına mal olan bombalı intihar saldırıları ertesinde, intikam tehditleri alan yüzlerce Müslüman mülteci evlerini terk etmek zorunda kaldı. Saldırılarda en çok can kaybının yaşandığı sahil kenti Negombo’da yaşayan 700 kişilik bir grup, polis koruması altında otobüslere bindirilip, güvenlik gerekçesiyle ismi açıklanmayan başka bir kente götürüldü.

Pakistan’da İslam dışı azınlık olarak ilan edilen ve bu nedenle sık sık saldırılara maruz kalan Ahmediye Cemaati mensupları (Kadıyaniler), mülteci olarak gittikleri Sri Lanka’da ise Müslüman oldukları için hedefte.

Söz konusu grup, Pakistan’da din dışı ilan edildikten sonra Sri Lanka’ya sığınan Ahmediye Cemaatine mensup. Pazar günkü saldırı ertesinde Ahmediye Cemaatinden Pakistanlıların yaşadığı evlerin önünde protesto gösterileri düzenlendiği, birkaç kişinin de sokakta tartaklandığı bildiriliyor.

Gerilimin tırmanması üzerine polis tarafından otobüslerle başka bir kente götürülen Müslüman mülteciler, Guardian’ın haberine göre burada da protesto gösterileri ile karşılandı. Belediye meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup, polis koruması altında tutulan binanın önünde  “Pakistanlı mültecileri istemiyoruz” sloganları attı.

Negombo’dan polis eşliğinde otobüslerle çıkarılan Pakistanlı mülteciler geçici olarak başka bir kentteki bir binaya yerleştirildi.

“Linçten askere sığınarak kurtulduk”

Euronews’un mikrofon tuttuğu Pakistanlılardan Adnan Ali, kendilerine tahsis edilen otobüse binmeden önce, “Bombalı eylemlerin ardından bölge halkı evlerimize saldırdı. Şu anda nereye gideceğimizi ya da gittiğimizi bilmiyoruz” dedi.

Farah Cemil isimli bir kadın da ev sahibi tarafından evinden atıldığını söyledi. Cemil, “Ev sahibim buradan çık nereye gidersen git, ama burada yaşama dedi” diye konuştu.

Pakistan asıllı Auranzeb Zabi ise saldırıların ardından Hıristiyan bir gruba mensup kişilerin kendisini ve iki çocuğunu dövdüğünü öne sürdü. Zabi, “Askere sığınarak, öfkeli kalabalığın bizi linç etmesinden kurtulduk” dedi.

Etnik çatışmalar bitmek bilmiyor

22 milyon nüfuslu ülkede Budistler çoğunluğu oluşturuyor. Müslümanlar, Hindular ve Hristiyanlar azınlıkta. Geçen sene Budistler tarafından bazı kentlerde cami ve Müslümanların iş yerlerine yönelik saldırılar düzenlenmiş, hükümet olayların büyümesini önlemek için sokağa çıkma yasağı ilan etmek zorunda kalmıştı.

Sri Lanka’nın kanlı bir iç savaş geçmişi de var. 1983-2009 yılları arasında Sri Lanka ordusu ile etnik Tamil azınlığın haklarını savunmak için silahlı mücadele yürüten Tamil Kaplanları arasındaki çatışmalarda çoğu Tamil en az 40 bin sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.