Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2001’den sonra yeniden: Arjantin ekonomik olarak batıyor, yoksulluk oranı en yüksek seviyede

Arjantin’de yoksulluk oranı 2001 yıından sonra en yüksek seviyeye geldi. Ülkenin içinde olduğu ekonomik kriz toplumu ve siyasal iktidarı zorlarken, hükümet IMF’nin kemer sıkma politikasını devam ettiriyor.

Son kriz hakkında konuşan bir esnaf, 2001’de yaşadıklarını ve hissettiklerini tekrar yaşadıklarını söylüyor: Batma hissi. Başkentin en işlek meydanlarından biri olan Santa Fe’de butik kıyafet mağazası olan Esther Mercado vergileri ve kirayı ödeyemediği gerekçesiyle dükkanını kapattığını anlatıyor. Küçük mağazaların kapanmasıyla birlikte imalat yapan atölyeler ve bazı fabrikalar da kapanıyor. Bu ise işsizliği görünür şekilde artırıyor. İşsizlik 2018 yılında yüzde 9.1’e tırmanmıştı.

Bir kitapçıda çalışırken işsiz kalan Pedro Sanchez “Şu anda işsiz kalanın iş bulma şansı yok. Eskiden işsiz kalınca, orta sınıf kişilerin yanında iş bulabiliyorduk, bazen köpeklerini gezdiriyor, bazen bahçe işlerini yapıyor ya da inşaatlarda çalışıyorduk ama onlar kemer sıkınca biz de iş bulamıyoruz” dedi.

Arjantin ekonomisi ise çok zor durumda. Yıllık enflasyon yüzde 55’e dayandı. Faiz oranları öyle yüksek ki insanlar kredi alamıyor. Faizler neredeyse yüzde 70’lerde. Arjantin’de yoksulların oranı yüzde 32’ye varırken, sefalet içerisinde yaşayanların oranı ise yüzde 6.7. Bu oranlar, 2001 yılında ülkeyi vuran ekonomik kriz zamanından bu yana en yüksek oranlar.

Yoksulluğun ilk kurbanları ise çocuklar oluyor. Yoksulluk içerisinde yaşayan çocukların oranı yüzde 46.8’e çıkmış durumda. Ayağa Kalkan Semtler adlı sosyal organizasyondan Daniel Menendez’e göre, “Açlık yeniden kendini göstermeye başladı ve bu yıl 2001’den bu yana en kötü yıl.”

IMF Direktörü Christine Lagarde

2018 yılında iki ciddi finansal krizle karşılaşan Arjantin’de para birimi peso yüzde değer kaybetti. Bunun üzerine hükümet IMF ile anlaşma yoluna gitti ancak IMF kemer sıkma önlemlerini talep etti. IMF Genel Direktörü Christine Lagarde ise Arjantin’in, Arjantin Başbakanı Mauricio Macri tarafından değil IMF direktörü tarafından yönetildiğini söylüyor. Tüm bunlar halkın hayatını olumsuz etkilerken Arjantin’in bu krizden nasıl çıkacağı merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.