Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times, Trump-Netanyahu ilişkisini, antisemitik dokundurmayla eleştiren karikatürü yayından kaldırdı

New York Times (NYT) gazetesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, gözü kör olmuş ABD Başkanı Donald Trump’ı peşinden sürükleyen bir kılavuz köpek olarak tasvir eden karikatürü, tepkiler üzerine yayından kaldırdı ve özür diledi. 25 Nisan’da gazetenin uluslararası baskısında, Thomas Friedman’ın “Trump göçmen krizimizi boşa harcıyor” başlıklı yazısıyla yan yana yayınlanan karikatürde, Netanhayu’nun tasmasında Yahudi Yıldızı olarak da bilinen “Davud’un Kalkanı” sembolü, Trump’ın başında ise Yahudi erkeklerin kullandığı “kippa” isimli takke bulunuyordu.

Karikatür Yahudilerin dini sembollerinin kullanılması nedeniyle antisemitik bulunmuş ve eleştiri sınırını aştığı gerekçesiyle pek çok okuyucu tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Örneğin İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi yazarlarından Anshel Pfeffer, Netanyahu’nun 2013 yılında öldürdüğü insanları harç olarak kullanan bir duvar ustası gibi tasvir edildiği karikatürü paylaştı ve o karikatürün de çok sert olmasına karşın herhangi bir Yahudi sembolü kullanılmadığı için antisemitik olmadığını, dolayısıyla ifade özgürlüğü sınırları içinde kaldığını vurguladı.



Nitekim NYT özür metninde, karikatürü yayınlama kararın hata olduğunu belirtirken, gazetenin editörleri de söz konusu çizimde kinaye için kullanılan sembollerin “antisemitik ima içerdiği”ni kabul etti.

Haaretz yazarı Pfeffer, aslında Başkan Trump’ın sık sık antisemitik ifadeler kullanan “ırkçı” biri olduğunu, Netanyahu’nun da “sağcı ve kendi politikalarının destekçisi olması koşuluyla antisemitik birine itirazı olmadığını” savundu ancak iki liderin “zehirli” olarak nitelediği ilişkisini eleştirmenin bin türlü şekli olduğunu hatırlatarak, “Ama bu şekilde olmaz” vurgusu yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.