Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da öldüren seçim: 272 sandık görevlisi oy sayımı sırasında aşırı yorgun düşerek hayatını kaybetti

Endonezya’da 17 Nisan’daki seçimlerden sonra oy sayımının devam ettiği ilk 10 gün içinde 272 sandık görevlisi aşırı yorgunluğa bağlı nedenlerle hayatını kaybetti. Genel Seçim Komisyonu, 1878 sandık görevlisinin de yorgunluk ve aşırı stres yüzünden hastalandığını duyurdu.

270 milyon ile dünyanın nüfus bakımından dördüncü büyük ülkesi olan Endonezya, masrafları düşürmek için genel ve yerel seçimlerle, devlet başkanlığı seçimlerini ilk kez aynı gün bir arada düzenlemişti. 192 milyon kayıtlı seçmenin yaklaşık yüzde 80’inin, yani yaklaşık 150 milyon kişinin oy kullandığı bildiriliyor. Bu da 750 milyon civarında oy pusulasının tek tek elle sayılmasının gerektiği anlamına geliyor. Bazı sandıklarda oy sayımının 30 saat sürdüğü, bazı bölgelerde de aşırı sıcaklar yüzünden görevlilerin açık alanda çalışmak zorunda kaldığı belirtiliyor.


245 bin adayın katıldığı seçimlerde, 800 bin sandıkta oy kullanıldı ve bu sanıklarda yaklaşık 7 milyon kişi görev yaptı. Aşırı yorgunluk nedeniyle yaşamını yitiren ilk kişi Maluku eyaletindeki Tanimbar Adaları’nda görev yapan sandık başkanı Selvianus Itranbey oldu. Itranbey, oyların tekrar sayımı konusunda yapılan toplantı sırasında hayatını kaybetti. Seçimler nedeniyle hayatını kaybeden sandık görevlilerinin ailelerine 2500 dolar tazminat ödeneceği açıklandı.

Genel Seçim Komisyonu’nun seçim sonuçlarını yasa gereği oy verme tarihinden sonra en geç 35 gün içinde açıklaması gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, en yakın rakibine yüzde 10 fark atan mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo’nun koltuğunu koruması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.