Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da yapılan erken seçim sonrası ufukta sol hükümet gözüküyor

İspanya’da dün yapılan erken seçimlerde, halihazırda azınlık hükümetiyle iktidarda olan İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) birinci çıktı. Yüzde 29 oy alan PSOE tek başına hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğu ise sağlayamadı.

Mecliste 123 sandalye kazanan, Başbakan Pedro Sanchez’in lideri olduğu İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) hükümeti kurmak için, seçim sonuçlarına göre 42 sandalye kazanan sol parti Podemos ile özerk bölgelerden çıkan siyasi partilerin desteğine ihtiyacı olacak. Podemos ile birlikte hükümet kurmak için gerekli olan 176 sandalyeye ulaşamayan Sosyalist İşçi Partisi, Bask milliyetçileri veya Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı partilerin de desteğini isteyecek. Daha önce Sanchez’in kurduğu azınlık hükümetinden desteğini çekip, erken seçime giden yolu açanın da Katalonya’nın bağımsızlığını savunan partiler olduğu düşünüldüğünde, koalisyon görüşmelerinin kritik geçmesi bekleniyor. 

Sanchez yaptığı zafer konuşmasında, “Geçmiş kaybetti, gelecek kazandı” diyerek, eşitsizlik ve yolsuzluklarla mücadele etmek ve birlikte yaşamı güçlendirmek için çalışacağını söyledi.

Merkez sağ tarihinin en düşük oyunu aldı

Seçimin en dikkat çeken sonuçlarından biri de merkez sağdaki Halk Partisi’nin (PP) yüzde 16,7 ile tarihinin en düşük oyunu alması. Mayıs 2018’de güvensizlik oyu ile düşen hükümetin başındaki PP, mecliste 65 sandalye kazanabildi. Diğer bir sağ parti Ciudadanos (Vatandaşlar Partisi) ise kesin olmayan sonuçlara göre 57 sandalye kazandı. Buna göre sağ partiler, meclise ilk defa giren aşırı sağcı Vox ile birleşseler dahi koalisyon kuracak sandalye sayısına ulaşamıyor.

Aşırı sağ Franco’dan beri ilk kez mecliste

1975 yılında Franco’nun ölümüyle demokrasiye geçen İspanya’da bu dönemde ilk kez aşırı sağcı bir parti meclise giriyor. Çok kültürlülüğe, göçmenlere, Müslümanlara ve feminizme karşıtlığı ile bilinen Vox, kesin olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 11’ini alarak 24 milletvekilliği elde etti.  

Cinsiyet eşitliği ve erkek şiddetiyle ilgili yasaların kaldırılmasını, kürtajın ve eşcinsel evliliklerin yasaklanmasını, İspanya’da suç işleyen göçmenlerin oturma izinleri olsa dahi sınır dışı edilmesi gerektiğini savunan Vox, “İspanya’yı yeniden büyük yap!” sloganıyla Franco dönemine dönüşü temsil ediyor. Vox aynı zamanda, Katalonya’nın bağımsızlığına da sert bir şekilde karşı çıkıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.