Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası 2019 enflasyon tahminini değiştirmedi: %14,6

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2019’un 2. Enflasyon Raporunu İstanbul’da açıkladı. Çetinkaya, 2019 ve 2020 yılına ilişkin enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 14,6, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2 gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. TCMB Başkanı Çetinkaya, 2019 sonu için gıda enflasyonu tahminini yüzde 13’ten yüzde 16’ya yükseltirken, 2020 yılı sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 10’dan yüzde 11’e çıkarttı. TCMB’nin raporuna göre petrol fiyatı tahmini de 63,1 dolardan 67,2 dolara çıkarıldı.

Çetinkaya, geçen hafta yayınlanan para politikası metninden ‘ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir’ ifadesinin çıkarılmasının kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal yaklaşım olduğunu söyledi. Merkez Bankası rezervleri konusunda sorulan soruyu ise Çetinkaya, şöyle yanıtladı: “Rezervler konusu yakın dönemde tartışıldığı için kapsamlı bilgilendirme ihtiyacının farkındayız. Biz TCMB olarak rezerv verilerinin paylaşımında uluslararası piyasalardaki en iyi pratiklerle uyumlu çerçevede devam ediyoruz. Bilançomuzu günlük olarak açıklıyoruz. Rezerv gelişmelerini etkileyen alt kalemlerle ilgili verileri de düzenli olarak yayınlıyoruz. Şeffaflık konusunda dünyadaki en iyi uygulamalara örnek olacak noktada duruyoruz. Rezerv rakamlarındaki dalgalanma istisnai değil. Yakın döneme özgü değil ve sıradışı değil. Bizim döviz rezervlerimizde dalgalanmalar gerçekleşebiliyor. Dalgalanmalarda en belirleyici unsurlardan biri, bankalara sunduğumuz çeşitli likidite araçlarının piyasa gelişmelerine bağlı olarak bankalarımız tarafından farklı yoğunluklarda kullanıyor olmasından kaynaklanıyor. Rezervler konusunda gerekirse detaylı bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz. Biz rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt döviz rezervi üzerinden gerçekleştirdik. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Artık net rezervlerin rutin bir kalem olduğunu, analizlerde çok kullanılmadığını biliyoruz.”

Merkez Bankası bir sonraki Enflasyon Raporu’nu 31 Temmuz 2019’da açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Enflasyon Raporu 2019-II’nin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.