Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveçli uzmanlara göre Ruslar casus balina kullanıyor olabilir

Norveç kıyılarında bulunan bir beyaz balinanın Ruslar tarafından casusluk amacıyla kullanıldığı öne sürüldü. Norveçli uzmanlar, balinanın üzerinde etiketinden St. Petersburg’dan geldiği anlaşılan bir GoPro kamera tutacağı bulunduğunu açıkladı. Ekipman, Norveçli bir balıkçı tarafından balinadan söküldü.

Balinanın bulunduğu Norveç’e bağlı İngoya Adası, Rus donanmasının kuzey filosunun merkezi Murmansk’a 415 kilometre uzaklıkta.

BBC’ye konuşan deniz biyoloğu Audun Rikardsen, Rus bir meslektaşının “bu tür deneyler yapmadıklarını fakat [Rus donanmasının] bazı yıllarda beyaz balinaları yakalayıp eğittiğini söylediğini” aktardı.

Memeli hayvanların askeri amaçlarla kullanımı üzerine bilimsel eserleri bulunan Rus albay Viktor Baranets, Norveç’in balinaya dair endişelerini yersiz bulsa da hayvanın Rus donanmasından kaçmış olabileceğini reddetmedi:

“Bu hayvanı gerçekten casusluk için kullanıyor olsaydık, üzerine ‘Lütfen bu numarayı arayın’ mesajıyla telefon numarası koyacağımızı mı düşünüyorsunuz? Askeri yunuslarımız var, bunu gizlemiyoruz.”

Tromsö Üniversitesi’nden Rikardsen, “beyaz balinaların aynı yunuslar ve katil balinalar gibi oldukça zeki ve sosyal olduklarını ve eğitilebileceklerini” söylüyor.

ABD de askeri amaçlarla yunusları kullanan ülkelerden. San Diego’daki tesiste eğitilen yunuslar ve deniz aslanları, okyanuslarda mayınların ve diğer tehlikeli objelerin tespit edilmesinde kullanılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.