Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan “Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan edin” talimatı

ABD, Müslüman Kardeşler hareketini terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor. Başkan Donald Trump’ın, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin 9 Nisan’daki Beyaz Saray ziyareti ertesinde, Müslüman Kardeşler’in ABD’nin terör örgütlerine uyguladığı yaptırımlar kapsamına alınması için hazırlık yapılmasını istediği bildirildi. Ancak New York Times, Amerikan yönetimi içinde ateşli tartışmalara yol açan bu talebe bürokratların direnç gösterdiğini yazıyor. Nitekim Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders da, konuyla ilgili açıklamasında Başkan Trump’ın Müslüman Kardeşler’in “yabancı terör örgütleri” listesine alınması konusunu ulusal güvenlik ekibine “danıştığını” ve ilgili iç sürecin henüz sonuçlanmadığını söyledi.

New York Times’a bilgi veren yetkililer, Müslüman Kardeşler’in terör örgütü ilan edilmesini Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun desteklediğini söyledi. Buna mukabil ulusal güvenlik bürokratları, hukukçular ve kariyer diplomatlarının böyle bir adımın yol açabileceği olumsuzluklara dikkat çekerek itiraz ettiği ve Beyaz Saray’ı tatmin edecek bir orta yol, sınırlı bir adım aramakta olduğu kaydediliyor. Zira, Ortadoğu’da milyonlarca üyesi bulunan hareketi ABD’nin yabancı terör örgütü kriterlerine uydurmak zor. Üstelik Tunus’tan Ürdün’e kadar pek çok ülkede tarihsel olarak köklerini yine bu harekete dayandıran ve/veya kendisini Müslüman Kardeşler hareketinin parçası sayan ve şiddetle ilişkisi bulunmayan pek çok yasal siyasi parti ve oluşum var.

NYT: “Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan etmek Türkiye ile ilişkileri daha da gerer “

2012 Kasım’ında çekilen bu fotoğrafta, o sırada Başbakan olarak görev yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Müslüman Kardeşler’in desteğiyle seçilen Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenelen Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı sonrasında görülüyor.

New York Times, Müslüman Kardeşler’in terör örgütü ilan edilmesi halinde Türkiye ile ilişkilerin de daha da gerileceğine dikkat çekti. Gazete Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hareketin “ateşli” bir destekçisi olduğunu hatırlattı. Trump yönetimi, bu ay başında eşi görülmemiş bir kararla, ilk kez bir ülkenin ulusal ordusunun mensuplarını terörist ilan etmiş, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu yabancı terör örgütü listesine almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.