Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da ABD destekli darbe girişimi: Muhalefet ordunun desteğini aldığını iddia ediyor, hükümet yalanlıyor

Venezüela’da kendini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, iktidarı geri almak için “son aşamaya” geçildiğini duyurdu. Açıklamanın ardından başkent Caracas’ın bazı bölgelerinde çatışmalar çıktı. Hükümet, “ufak çaplı” bir darbe girişiminin bastırıldığını açıkladı. Durum belirsizliğini koruyor.

Videoda Guaido, bir grup askerle birlikte görülüyor ve orduya “Bana katılın” çağrısı yapıyor.

“Venezüela halkına sesleniyorum: Sokağa çıkın. Bu iktidar gaspına karşı çıkalım” diyen Guaido’nun yanında bir başka muhalefet lideri Leopoldo Lopez de var. 14 yıl hapis cezası alan Lopez, aslında 2014 yılından bu yana ev hapsindeydi. Lopez attığı tweette kendisini askerlerin kurtardığını yazdı.

Guaido’nun çağrısının ardından başkent Caracas’ın bazı bölgelerinde çatışmalar çıktı. Görüntülerde bir grup askerin başka bir grup askeri gözaltına aldığı da görülüyor.

Guaido’ya bağlı askerlerin mavi kol bantları takması dikkat çekiyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinden yapılan açıklamada bu askerler “vatan haini” olarak nitelendirildi ve durumun kontrol altına alındığı vurgulandı.

Guaido’ya bağlı askerler mavi kol bantları takıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Guadio’ya Twitter üzerinden destek verdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de Venezüela ordusu ve halkına seslenerek “diktatörlüğü devirme ve iktidar gaspını sonlandırma” çağrısında bulundu.

ABD yönetimi ve Avrupa Birliği dahil olmak üzere çok sayıda ülke Guaido’ya desteğini ilan etmişti. Maduro yönetiminin en büyük destekçisi Rusya da gelişmeleri yakından izliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.