Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan, Venezüela lideri Maduro’yu destekleyen Küba’ya “tam teşekküllü” ambargo tehdidi

Venezüela’da ocak ayında kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, dün başkent Caracas’ta beraberindeki bir grup silahlı askerle birlikte ordu ve halka yaptığı iktidara el koyma çağrısına, ülke içinde henüz tam destek bulamamış görünüyor. Ancak Guaido’ya ülke dışından, ABD’den tam destek var.

ABD Başkanı Donald Trump, Nicolas Maduro’ya askeri destek vermekle suçladığı Küba’ya “tam teşeküllü ambargo” ve “en üst düzeyde yaptırım” tehdidinde bulunurken, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Rusya’ya gelişmelere müdahil olmaması uyarısı yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, Maduro’nun ülkeyi terk etmeye hazırlanmışken, Rusya’nın telkiniyle bu kararından vazgeçtiğini iddia etti.

Başkan Trump Twitter hesabından yaptğı paylaşımla, Maduro hükümetine askeri destek vermeye devam etmesi halinde Küba’ya “tam teşeküllü ambargo ve en üst düzeyde yaptırım” tehdidinde bulundu.

Daha önce Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton bir basın toplantısı düzenleyerek, “Venezüelalılar Küba ve diğer dış güçler tarafından kontrol edilen otoriter bir askeri rejim değil, kendilerinin kontrol ettiği bir hükümet istiyor” açıklaması yapmış ve Venezüela’da yaşananların ‘darbe girişimi’ olmadığını söylemişti. Bolton Twitter’dan yaptığı açıklamada ise, ABD’nin “barışçı bir geçiş”ten yana olmakla birlikte tüm seçenekleri masada tuttuğunu vurgulayarak, askeri müdahaleye kapı da araladı. Venezüela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, Yüksek Mahkeme Başkanı Maikel Moreno ve Devlet Başkanlığı Muhafız Gücü Komutanı Rafael Hernandez Dala’nın “Maduro’nun gitmesi gerektiği” konusunda muhalefetle hemfikir olduğunu ileri süren Bolton, bu kişilerin orduyu Guaido’nun arkasında birleştirmelerini beklediklerini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezüelalılara “tarihin bu kritik dönemecinde” Maduro’ya karşı harekete geçme çağrısı yapan bir Twitter mesajı yayınladı. Bolton Venezüela Savunma Bakanı, Yüksek Mahkeme Başkanı ve Devlet Başkanlığı Muhafız Gücü komutanını “verdikleri sözü tutup” saf değiştirmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan da Maduro’nun kaçmaya niyetlendiği iddiası geldi. CNN’e konuşan Pompeo Maduro’nun helikopteri ile Küba’ya girmeye hazırlanırken Moskova yönetimi tarafından kalmaya ikna edildiğini ileri sürdü.

Guaido’nun çağrısını “ABD destekli darbe girişimi” olarak tanımlayan Devlet Başkanı Nicolas Maduro dün halktan sokağa çıkmasını istemiş, ardından kendilerini Chavez’in Bolivarcı devrimin savunucuları olarak gören ve halefi Maduro’yu savunmaya ant içmiş yüzlerce Colectivos (Kolektifler) üyesi motosikletleri ile yollara çıkmış ve Devlet Başkanlığı Sarayı’nı korumaya almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.