Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela Devlet Başkanı Maduro: “ABD destekli darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı”

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Trump’ın emperyalist çetesi” ve Venezüela’nın “darbe tellalı aşırı sağcıları” tarafından düzenlendiğini ileri dürdüğü darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Ocak ayında kendisini Geçici Devlet Başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, dün başkent Caracas’ta beraberindeki bir grup silahlı askerle birlikte ordu ve halka iktidara el koyma çağrısı yapmış, ancak ABD’den tam destek gören bu girişime ordu içinden beklenen katılım gerçekleşmemişti.

Maduro, ilerleyen saatlerde televizyondan yaptığı bir saatlik konuşmada Guaido’nun ABD’nin askeri müdahalesine zemin olacak bir silahlı çatışma başlatmak istediğini, ancak “Bolivarcı” ordunun sadakati sayesinde, silahlı kuvvetler mensuplarından küçük bir grubun başlattığı isyanın kısa sürede bastırıldığını söyledi. Maduro, “Planlarını hayata geçiremediler. Başarısız oldular çünkü Venezüela barış istiyor” dedi.

Darbecilerin cezasız kalmayacağını ve anayasaya, hukuka ve barışa karşı işledikleri suçlardan ötürü yargılanacaklarını belirten Maduro, “Önümüzdeki aylarda ve yıllarda da yine muzaffer olacağız, hiç şüphem yok” diye konuştu.

Bu konuşmadan birkaç saat önce, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maduro’nun ülkeden kaçmaya niyetlendiğini ancak Rusya tarafından kalmaya ikna edildiğini ileri sürmüştü. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise “Maduro yönetiminin Küba ve “diğer dış güçler” tarafından kontrol edildiğini ileri sürerek, “Venezüela’da yaşananlar darbe girişimi değil, ülkenin meşru lideri Guaido ordunun kontrolünü almaya çalışıyor” demişti.

Başkan Donald Trump ise Twitter hesabı aracılığıyla Maduro’ya askeri destek vermekle suçladığı Küba’ya “tam teşekküllü ambargo” ve “en üst düzeyde yaptırım” tehdidinde bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.