Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brunei Sultanı geri adım attı: Zina ve eşcinsel ilişkiye recm cezası askıya alındı

Brunei Sultanı Hasan el Bulkiye, idam cezası için yürürlükte olan moratoryumu, eşcinsel ilişki, zina ve tecavüz suçları için öngörülen recm (taşlayarak öldürme) cezasının infazını kapsayacak şekilde genişletti.

Ülkede 3 Nisan’dan itibaren Şeriat Ceza Hukuku Düzenlemesi’nin dördüncü aşaması yürürlüğe girmiş, söz konusu cürümlerin cezası da bu çerçevede recm olarak değiştirilmişti. Sultan’ın recmin uygulanmasını askıya alma kararında uluslararası kamuoyundan gelen tepkilerin etkili olduğu sanılıyor. Brunei’de idam cezası, uyuşturucu kaçakçılığı gibi bazı suçlar için kanunlarda yer almasına karşın, 1990’lı yıllardan bu yana uygulanmıyor.

“Soru işaretleri ve yanlış anlaşılmalar olduğunun farkındayım”

Brunei Sultanı Hasan el Bulkiye, Ramazan ayı sebebiyle yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, yürürlüğe giren Şeriat Ceza Hukuku Düzenlemesi’ne dair çok sayıda soru ve yanlış anlaşılmalar olduğunu bildiğini belirterek, “Bu konular netlik kazanınca değeri anlaşılacak” dedi.

2014’te şeriatın anayasa hukuku olarak kabul edildiği ülkede, Şeriat Ceza Hukuku Düzenlemesi’nin ilk üç aşaması aynı yıl yürürlüğe girmişti. Nüfusunun üçte ikisi Müslüman olan Brunei’de eşcinsellik daha önce de “yasa dışı” sayılıyor, “suç”u işlediği saptananlara 10 yıla kadar hapis cezası veriliyordu.

Eleştiriler karşısında cevap vermek zorunda kaldı

El Bulkiye’nin yaptığı konuşmanın İngilizce metninin de yayınlanması üzerine, Sultan’ın eleştirilere yanıt verme ihtiyacı hissettiği yorumları yapıldı. Ülkede eşcinsellere recm cezası verileceği haberleri üzerine, Birleşmiş Milletler ile George Clooney ve Elton John gibi ünlüler tepki göstermiş, bazı hak örgütleri Sultan’a ait otellerin boykot edilmesi çağrısı yapmıştı. Bazı seyahat acenteleri de Brunei reklamlarının yayınını durdurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.