Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA’den, muhalif Arap yazara yönelik “Suudi Arabistan kaynaklı tehdit” uyarısı

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA, Arap insan hakları savunucusu ve yazar İyad el Bağdadi’nin can güvenliğine yönelik Suudi Arabistan kaynaklı bir tehdit konusunda Norveç hükümetine uyarı gönderdi. Guardian gazetesinin haberine göre, 2015’ten bu yana siyasi mülteci olarak Norveç’te yaşayan el Bağdadi uyarı üzerine Norveç makamları tarafından güvenli bir eve yerleştirilip, koruma altına alındı.

Filistin doğumlu olan ve Arap isyanları sırasındaki paylaşımlarıyla sosyal medyada uluslararası ün kazanan İyad el Bağdadi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’a yönelik sert eleştirileriyle tanınıyor. 25 Nisan’dan bu yana koruma altında olan el Bağdadi, Guardian’a telefonla verdiği mülakatta, Norveç makamlarının tehdit bilgisinin kendilerine yabancı bir ülkenin istihbarat servisi tarafından iletildiğini söylediklerini aktarmış. Guardian’ın araştırması da söz konusu servisin CIA olduğunu ortaya çıkarmış. Arap hak savunucusu, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşarken muhalif görüşleri nedeniyle tutuklanıp sınır dışı edilmesi üzerine Norveç’e iltica etmişti.

Guardian’da haberin yayınlanması üzerine İyad el Bağdadi de twitter hesabından güvenlik tehdidini iki hafta önce aldığını ancak şu ana kadar bu konuda açıklama yapmamasının istendiğini duyurdu ve iki haftadır büyük stres altında olduğunu söyledi.

El Bağdadi, bir yılı aşkın süredir Twitter hesabından, Batılı hükümetlerin gerekli baskıyı oluşturmaması halinde bin Salman’ın muhaliflerine karşı fütursuzca eylemlere girişebileceğine, hatta Batılı başkentlerden adam kaçırıp cinayetler işleyebileceğine dair çok sayıda uyarı paylaşmıştı. Maalesef Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018 Ekim’inde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle bu uyarılarında haklı çıktı. CIA’in Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporunda, “orta ile yüksek kesinlikle” azmettiricinin Veliaht Prens Salman olduğunu yazmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.