Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeniden İstanbul seçimleri: Bundan sonra ne olacak?

İstanbul seçmeni 23 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yeniden sandık başına gidecek. Seçimde partiler adaylarını değiştiremeyecek ancak mevcut adaylar istifa edip seçime girmeyebilecek. Başkanlık yarışı, CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP adayı Binali Yıldırım arasında geçecek. 31 Mart’ta yarışa giren bazı partiler adaylarını çektiklerini duyurdu. Saadet Partisi ve DSP ise seçime tekrar girip girmemeyi yetkili kurullarında tartışıyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi olmadığı iddiasıyla iptal ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran 2019 Pazar günü yapılacak. 31 Mart 2019’da yapılan seçimde CHP adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’dan 13 bin 729 oy fazla alıp seçimi kazanmıştı.

23 Haziran seçimlerinde, 31 Mart 2019’da yapılan seçime katılan siyasi partiler yarışacak. Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle değişiklik söz konusu olabilecek. Tekrarlanacak seçimde 31 Mart 2019’da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri aynen geçerli olacak.

Kimler çekiliyor, kimler tekrar aday olacak?

31 Mart Yerel Seçimlerinde İstanbul’da Türkiye Komünist Partisi’nden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Zehra Güner Karaoğlu, YSK’nın kararına tepki göstererek tekrar aday olmayacağını açıkladı. Karaoğlu, 31 Mart’ta yapılan seçimde 10 bin 492 oy almıştı. 2437 oy alan bağımsız aday Özge Akman ve 1520 oy alan Aysel Tekerek de tekrar seçime katılmayacaklarını duyurdu.

DSP ve Saadet Partisi ne yapacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için aday gösteren Saadet Partisi ve Demokratik Sol Parti’nin 23 Haziran 2019 seçimlerinde tekrar aday gösterip göstermeyecekleri ise parti kurullarında karara bağlanacak. DSP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muammer Aydın Twitter mesajında YSK’nın hukuksuz kararına karşı gerekeni yapacaklarını yazdı. Seçimde 30 bin 884 oy alan Aydın’ın mesajı şöyleydi:

31 Mart’ta 103 bin 364 oy alan Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Gökçınar ise, TV5’e yaptığı açıklamada, “Kendi başımıza aday olmuş değiliz. Genel merkezimizin ve parti teşkilatımızın sesi, tasvibi ve teveccühü ile aday olduk. Dolayısıyla biz burada seçimlere tekrar katılma yönünde bir karar çıkacak umduğuma göre. Ben öyle umuyorum en azından. Fakat bu tabii ki netice değil, yarınki toplantıdan sonra belli olacak” dedi. SP’nin salı günü yapacağı Başkanlık Divanı toplantısının ardından yenilenen seçim için kararını netleştirmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.