YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilip 23 Haziran’da yenilenmesine yönelik verdiği karara tepkiler gelmeye devam ediyor. Ekrem İmamoğlu’nun adayı olduğu Millet İttifakı’nın paydaşları CHP ve İYİ Parti’yle birlikte HDP ve Saadet Partisi karara tepki gösterirken, AKP ve MHP karardan memnun. Siyasetbilimciler ise strateji olarak boykottan kaçınılması gerektiğini savunuyor.
YSK kararı üzerine olağanüstü toplanan parti yönetimlerinin ardından hem CHP hem de İYİ Parti’den kararı kınayan açıklamalar geldi. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak kararı “bir hukuk cinayeti” olarak nitelerken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Bu demokrasimize karşı yapılan sivil bir darbedir” açıklamasını yaptı.
HDP ve Saadet Partisi’nden tepkiler
CHP ve İYİ Parti’nin yanı sıra, HDP ve Saadet Partisi’nden (SP) de YSK’nın kararını kınayan açıklamalar geldi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan Twitter’dan yaptığı açıklamada “Demokrasinin tabutuna büyük bir çivi daha çakıldı” dedi. Paylan şöyle devam etti: “HDP üzerinden parazit yaratmak isteyenlere kulak asmayın. HDP ve tüm HDP’liler; faşistlerle mücadele etmeye, demokratlarla dayanışma içinde olmaya, sonuna kadar devam edecektir.”
HDP üzerinden parazit yaratmak isteyenlere kulak asmayın.
— Garo Paylan – Կարօ Փայլան (@GaroPaylan) May 7, 2019
HDP ve tüm HDP’liler; faşistlerle mücadele etmeye, demokratlarla dayanışma içinde olmaya, sonuna kadar devam edecektir.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu de HDP’nin seçimlerde 31 Mart’tan farklı bir tutum sergileyebileceği ile ilgili söylentilere yine Twitter üzerinden tepki gösterdi:
Son seçimde Türkiye’nin geleceği için oy verdiğimiz ama “bize kimsenin diyet borcu yok, Türkiye demokrasisine hizmet borcu var” dediğimiz halde, hala HDP üzerinden polemik yapılması nasıl bir şey gerçekten anlamak zor!
— Filiz Kerestecioğlu (@FilizKer) May 6, 2019
HDP varsa umut var! Nokta!#YSKDarbesi#İstanbul
SP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise benzer itirazların muhalefet tarafından yapıldığı durumda YSK tarafından dikkate alınmayacağını söyleyerek, seçimlerin iptal edilmemesi yönünde oy kullanan dört YSK üyesinin hukukun üstünlüğü için direndiğini belirtti.
Sandık başkanlarını, üyelerini atayan sensin.
— cihangir islam (@cihangirislam) May 6, 2019
Şimdi de diyorsun ki usulüne uygun atamadım.
Peki AK Parti aynı farkla kazanmış olsaydı #İstanbul'daki bir itiraz dikkate alınır mıydı?
Cevap malum.
İşçilik çok ince.
Hukukun Üstünlüğü adına direnen 4 #YSK üyesine saygılar sunuyorum. https://t.co/XuEICYqm3J
Cumhur İttifakı karardan memnun
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
AKP ve MHP’de ise karar memnuniyetle karşılandı. “Milletin iradesine başvurmak her zaman için yegâne pusulamızdır” diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik “YSK bu kararıyla seçimi birinin elinden alıp başkasına vermiyor. Usulsüzlükler var, milletin iradesine yeniden başvurun diyor” açıklamasını yaptı. MHP’de ise kararın hemen ardından yapılan açıklamada, “Ülkemizin yararına olduğunu düşündüğümüz bu kararın her türlü tartışmaya son vermesi memnuniyet vericidir” ifadelerine yer verildi.
31 Mart’tan bu yana AKP’nin itiraz sürecine eleştirel yaklaşımıyla bilinen AKP İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Mustafa Yeneroğlu da karara ilişkin Twitter’dan paylaşımda bulundu. İtiraz sürecinde olduğu gibi bu paylaşımında da “hukuk devleti” vurgusu dikkat çeken Yeneroğlu’nun tweet’i, çoğunlukla karara karşı bir eleştiri olarak yorumlandı.
Büyük hukukçu Ebu Hanife'nin 'mihraptan ve minberden hukukun sesini kısarsanız, Hz. Allah da sizin nefesinizi, iflâhınızı kısar' ikazı her okuduğumuzda sarsılmamızı sağlıyorsa, hayırlı sahurlar dilerim…. aksi takdirde tuttuğumuz oruç bizi kurtarmayabilir..
— Mustafa Yeneroğlu (@myeneroglu) May 6, 2019
Siyasetbilimciler ne dedi?
YSK’nın seçimlerin yenilenmesine yönelik kararının ardından, birçok siyaset bilimci kararın Türkiye’de demokratik meşruiyete ve iktidarın seçimle el değiştirebileceği inancına karşı büyük bir darbe vurduğunu belirtti.
Demokrasi isteyenler hiçbir şekilde yılmamalı.. muhalefet boykot gibi yenilmişlik/zayıflık olarak yansıtılacak, dünyada demokrasiye dönüşte başarılı olduğu görülmemiş yolları aklına getirmemeli..
— Murat Somer (@murat_somer) May 6, 2019
YSK’nın kararının ardından en çok tartışılan hususlardan biri de muhalefetin ne yapacağı. Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun YSK’nın kararı sonrası yaptığı açıklamalar sonrasında azalsa da, boykot çağrıları halen yer yer gündeme getiriliyor. Birçok siyaset bilimci ise dünyadaki örneklere göre istenen sonucu vermediği için boykottan kaçınılması gerektiğini düşünüyor ve sürecin Ekrem İmamoğlu’nu “doğal lider” pozisyonuna ittiğinin altını çiziyor.
Gecenin kitap önerisi:
— Evren Balta (@Evreki) May 6, 2019
Matthew Frankel:
“Why election boycotts are a bad idea/ neden seçim boykotları kötü bir fikirdir?”
Frankel yüzlerce seçim boykotunu analiz ettiği çalışmasında seçim boykotunun, otoriter rejimler dahil, hiçbir zaman istenilen sonuçlara yol açmadığını yazar.
Hepsinde muhalefetin seçimleri boykot etmek için yeterli gerekçesi vardı. Ama hepsinde sonuç felaket oldu. Muhalefet meşruiyetini ve hatta varlığını yitirdi.
— Evren Balta (@Evreki) May 6, 2019
Bu ülkede hakları ve özgürlükleri tehdit altında olmayan, oyları ve vergileri gasp edilmeyen, korku duymadan yaşayan onurlu yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Radikalizme ve kutuplaştırmaya karşı makul ve ılımlı insanlar kazanacak #HerŞeyÇokGüzelOlacak
— Burak Bilgehan Özpek (@bozpek) May 6, 2019
Endişe ederek yazanlar oldu. Kişisel meraka mahal yok benim sağlığım yerinde… Haklı çıkmış olmama tepkimdir maalesef bu Maalesef… Neden maalesef, Ctesi #gercekfikrine ‘de açıklamıştım. Yine soranlar için söyleyeyim bence muhalefet seçime girmelidir. https://t.co/HqHGQUKvtN
— Ahmet K. Han (@Ahmet_K_Han) May 6, 2019
Tarihin akışı engellemez. Beklenen gelişmeler; “bu kadarı da mı yapılır” deriz dedik, öyle de oluyor. Karanlık ve huzursuz edici bir geçit bu tarihimizde; ama çıkacağı yer aynı. Ama birkaç ay önce ama birkaç ay sonra. Sandığı bitirmeye kimsenin gücü yetmedi Türkiye’de; yetmez de.
— Sezin Öney (@SezinOney) May 6, 2019
İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi konuşması yapıyor.
— Deniz Yıldırım (@denizyildirim79) May 6, 2019
Bu imkanı iktidar verdi.
Bir lider doğuyor! https://t.co/P6SEUEF4gN
— Emre Kongar (@emrkongar) May 6, 2019