Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeniden İstanbul seçimleri: Siyasetçiler ne dedi, siyasetbilimciler ne düşünüyor?

YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilip 23 Haziran’da yenilenmesine yönelik verdiği karara tepkiler gelmeye devam ediyor. Ekrem İmamoğlu’nun adayı olduğu Millet İttifakı’nın paydaşları CHP ve İYİ Parti’yle birlikte HDP ve Saadet Partisi karara tepki gösterirken, AKP ve MHP karardan memnun. Siyasetbilimciler ise strateji olarak boykottan kaçınılması gerektiğini savunuyor.  

YSK kararı üzerine olağanüstü toplanan parti yönetimlerinin ardından hem CHP hem de İYİ Parti’den kararı kınayan açıklamalar geldi. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak kararı “bir hukuk cinayeti” olarak nitelerken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Bu demokrasimize karşı yapılan sivil bir darbedir” açıklamasını yaptı.

HDP ve Saadet Partisi’nden tepkiler

CHP ve İYİ Parti’nin yanı sıra, HDP ve Saadet Partisi’nden (SP) de YSK’nın kararını kınayan açıklamalar geldi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan Twitter’dan yaptığı açıklamada “Demokrasinin tabutuna büyük bir çivi daha çakıldı” dedi. Paylan şöyle devam etti: “HDP üzerinden parazit yaratmak isteyenlere kulak asmayın. HDP ve tüm HDP’liler; faşistlerle mücadele etmeye, demokratlarla dayanışma içinde olmaya, sonuna kadar devam edecektir.”

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu de HDP’nin seçimlerde 31 Mart’tan farklı bir tutum sergileyebileceği ile ilgili söylentilere yine Twitter üzerinden tepki gösterdi:

SP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise benzer itirazların muhalefet tarafından yapıldığı durumda YSK tarafından dikkate alınmayacağını söyleyerek, seçimlerin iptal edilmemesi yönünde oy kullanan dört YSK üyesinin hukukun üstünlüğü için direndiğini belirtti.

Cumhur İttifakı karardan memnun

AKP ve MHP’de ise karar memnuniyetle karşılandı. “Milletin iradesine başvurmak her zaman için yegâne pusulamızdır” diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik “YSK bu kararıyla seçimi birinin elinden alıp başkasına vermiyor. Usulsüzlükler var, milletin iradesine yeniden başvurun diyor” açıklamasını yaptı. MHP’de ise kararın hemen ardından yapılan açıklamada, “Ülkemizin yararına olduğunu düşündüğümüz bu kararın her türlü tartışmaya son vermesi memnuniyet vericidir” ifadelerine yer verildi.

31 Mart’tan bu yana AKP’nin itiraz sürecine eleştirel yaklaşımıyla bilinen AKP İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Mustafa Yeneroğlu da karara ilişkin Twitter’dan paylaşımda bulundu. İtiraz sürecinde olduğu gibi bu paylaşımında da “hukuk devleti” vurgusu dikkat çeken Yeneroğlu’nun tweet’i, çoğunlukla karara karşı bir eleştiri olarak yorumlandı.  

Siyasetbilimciler ne dedi?

YSK’nın seçimlerin yenilenmesine yönelik kararının ardından, birçok siyaset bilimci kararın Türkiye’de demokratik meşruiyete ve iktidarın seçimle el değiştirebileceği inancına karşı büyük bir darbe vurduğunu belirtti. 


YSK’nın kararının ardından en çok tartışılan hususlardan biri de muhalefetin ne yapacağı. Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun YSK’nın kararı sonrası yaptığı açıklamalar sonrasında azalsa da, boykot çağrıları halen yer yer gündeme getiriliyor. Birçok siyaset bilimci ise dünyadaki örneklere göre istenen sonucu vermediği için boykottan kaçınılması gerektiğini düşünüyor ve sürecin Ekrem İmamoğlu’nu “doğal lider” pozisyonuna ittiğinin altını çiziyor. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.