Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran-ABD krizi: Tahran nükleer anlaşmadan “kısmen çekileceğini” açıkladı

ABD’den gelen baskılara karşı tepkisini koyan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2015’teki nükleer anlaşmadan kısmen çekileceklerini açıkladı.

Zenginleştirilmiş uranyum ve ağır su stoklarını ellerinde tutacaklarını söyleyen Ruhani, anlaşmanın ABD dışındaki taraf ülkeleri olan Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve İngiltere’ye “bankacılık işlemleri ve petrol alanlarında verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri için 60 gün süre tanıdıklarını,” bu taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda ise uranyum zenginleştirme çalışmalarına devam edecekleri tehdidinde bulundu.

ABD geçen yıl, Barack Obama döneminde imzalanan anlaşmadan çekilmişti. Açıklamanın ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Irak ziyareti ve ABD’nin İran’a yönelik askeri baskıları artırmak için Basra Körfezi’ne uçak gemisi göndermesinden sonra gelmesi dikkat çekti.

Anlaşmadan çekildikten sonra Donald Trump yönetimi İran petrolüne yaptırımlar getirmiş ve İran Devrim Muhafızlarını terörist ilan etmişti. Geçen cuma günü ise ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupalı müttefiklerinin muhalefetine rağmen İran’ın sivil nükleer programına yeni kısıtlamalar getirmişti.

Anlaşmanın ABD dışındaki taraflarını bilgilendirdiklerini kaydeden Ruhani, anlaşmadan tamamen çekilmek gibi bir planlarının olmadığını söyledi ve anlaşma çerçevesinde müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduklarını ekledi:

“Anlaşmadan çekilmek istemiyoruz. Tüm dünya Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) bugün bitmediğini bilmelidir, bu KOEP çerçevesinde yeni bir adım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.