Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NYT: Trump 10 yılda 1 milyar dolar zarar etti

New York Times gazetesinin ABD Başkanı Donald Trump’ın şirketlerine ait vergi dökümleri üzerine yaptığı araştırma, Trump’ın ana şirketlerinin 1985-1994 yılları arasında bir milyar dolardan fazla zarar ettiğini ortaya çıkardı.

Milli Gelirler Dairesi’nin (ABD Vergi Dairesi) resmi vergi dökümlerine göre, aralarında gazinolar, oteller ve apartmanların da bulunduğu şirketlerin 10 yıl içindeki zararı, 1 milyar 17o milyon dolara ulaşıyor.

Kayıtlar Trump’ın yıllarca üst üste ABD’nin en çok zarar eden vergi mükellefi olduğunu gösteriyor.

New York Times’ın haberi, tam da Temsilciler Meclisi’nde Demokratlarla Beyaz Saray yönetimi arasında Trump’ın vergi ödemeleri üzerine hararetli tartışmalar yaşanırken geldi.

Demokratlar Başkan’ın görev başındayken geniş çaplı ekonomik faaliyetlere devam etmesinin yaratabileceği çıkar çatışmaları üzerine yaptıkları soruşturma kapsamında, bu şirketlerin vergi dökümlerine ulaşmak istiyorlar.

“Başarı öyküsü” yalanı

Trump her ne kadar 90’lardaki kayıplarını 1990 ekonomik resesyonuna bağlasa da, işler daha öncesinde kötüye gitmeye başlamış.

1987 yılında The Art of the Deal (“Ticaret Sanatı”) adlı bestseller (“çok satan”) bir kitap kaleme alan Trump, aynı yıl “kendisiyle aynı yaşta olup bu kadar başarılı olmuş başka birisinin olmadığını” söylemişti.

Fakat vergi kayıtları Trump’ın 1987’de 4,5 milyon zarar ettiğini gösteriyor.

Sonraki yıllarda Trump’ın şirketlerinin performansı daha da vahim. Zarar 1988’de 47 milyona yaklaşırken, 1995’te 915 milyon 700 bin dolara ulaşıyor.

Trump 1988’de 365 milyon dolara aldığı özel jet hattından tek kuruş kâr edememişti

New York Times’ın haberi üzerine Trump’ın avukatı Charles Harder, vergi bilgilerinin “büyük ölçüde yanlış” olduğunu savundu. Beyaz Saray ise açıklama taleplerini yanıtsız bıraktı.

Trump on yıllardır devam eden teamüllere uymayarak, 2016’daki seçim kampanyası sırasında ödediği vergileri beyan etmemişti.

Trump’ın eski kişisel avukatı Michael Cohen, bu yılın başında Başkan’ın vergilerinin denetlendiğine inanmadığını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.