Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sisi, Sudan’a kaçan Mısırlı İslamcıların iadesini istiyor

Mısır’ın Sudan’daki geçici askeri yönetim konseyinden, ülkedeki Müslüman Kardeşler üyesi Mısırlıları iade etmesini istediği bildirildi. Middle East Monitor’un (MEM) Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Yeni Körfez (الخليج الجديد ) adlı gazeteye dayandırdığı habere göre, Devlet Başkanı Sisi aralarında Sudan’da yatırımları bulunan iş insanları ile eski milletvekillerinin de bulunduğu 405 kişilik bir listeyi Hartum’a iletti. Mısır, sözkonusu kişileri “terörün finansmanı, teröre destek, terör örgütü üyeliği ve devlete karşı hakı kin ve düşmanlığa kışkırtmak” gibi suçlarla itham ediyor.

MEM, Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı General Abbas Kamel’in iki hafta önce Sudan’a yaptığı ziyarette, Sudan’a kaçan Müslüman Kardeşler üyelerinin iadesi dışında, Türkiye’nin El Beşir yönetimi ile Aralık 2017’de yapmış olduğu Sevakin adasının yeniden imarı anlaşmasının iptalini istediğini de yazıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, sözkonusu anlaşmanın iptal edileceğine dair, Kamel’in Hartum ziyareti sırasında çeşitli kaynaklarda yer alan haberleri yalanlamıştı.

MEM, Suudi Arabistan ve BAE’nin de desteklediği bu taleplerin yerine gelmesi karşılığında ise, Kahire’nin Sudan Geçici Askeri Yönetim Konseyi’ne sınırsız siyasi, ekonomik ve askeri destek vaat ettiğini yazıyor.

Sudan’da 19 Aralık’ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, hızla başkent Hartum ve ülke geneline yayılmış, ordu ise 11 Nisan’da yönetime el koyarak savaş suçu zanlısı devlet başkanı Ömer el Beşir 30 yıllık iktidarına noktayı koymuştu . Yönetimin sivillere teslimi ile eski rejimin tüm sembol isimleri ve kurumlarının tasfiyesini talep eden göstericilerle muhalefet partilerinin oluşturduğu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi, geçiş süreci ve yeni anayasa yapımı için askeri konsey ile görüşmelere devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.