Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD İran’a baskıyı artırıyor: Metal ticareti de Amerikan yaptırımları kapsamına alındı

Tahran yönetiminin nükleer anlaşmanın bazı hükümlerini yerine getirmeyeceğini açıklamasını bahane eden ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni yaptırımları devreye soktu. Yeni yaptırımların İran’ın petrolden sonra en büyük ihracat gelir kaynağı olan demir-çelik, alüminyum ve bakır sektörlerini kapsadığını söyleyen Trump “Bir anlaşma sağlayabilmek ve İran’a hak ettiği geleceği sunabilecek adımları atmak adına, bir gün İranlı liderlerle bir araya gelmeyi iple çekiyorum” dedi.

“Maksimum baskı” için aşamalı yaptırım programı

Metal sektörüne yönelik yaptırımlar ABD’nin daha önce açıklamış olduğu “İran’a aşamalı yaptırım” programının parçası. Ancak Washington zamanlama için İran’ın nükleer anlaşmayla ilgili kararını açıklamasını beklemiş görünüyor. Metal sanayinin İran’ın ihracat kalemleri arasında yüzde 10’luk bir bölüme karşılık geldiği hesaplanıyor. Yeni yaptırımlar 90 günlük geçiş süreci sonunda, Ağustos’ta yürürlüğe girecek.

ABD geçen yıl mayısta nükleer anlaşmadan çekildikten sonra uygulamaya başladığı ilk tur yaptırımlarda İran’ın değerli metal ve otomotiv sektörünü hedef almış, Kasım 2018’den itibaren ise petrol sektörünü “İran’ın petrol gelirlerini sıfıra indirmek” hedefiyle yaptırım kapsamına sokmuştu. Washington, Türkiye dahil sekiz ülkeye yaptırımlara rağmen İran’dan petrol almaya devam etmeleri için tanıdığı muafiyete de bu ay başında son verdi.

İran nükleer anlaşmanın taraflarından petrol yaptırımlarını hafifletecek çözümler bekliyor

Ağır yaptırımlar karşısında ekonomisi zora giren İran dün nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinin bir kısmını askıya alacağını duyurdu ve anlaşmaya taraf Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya ve AB’den petrol ve bankacılık sektörlerine yönelik Amerikan yaptırımlarına karşı kalkan görevi görecek çözümler talep etti. Tahran, bu çözümler için 60 gün süre vererek, aksi takdirde uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlayacağını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.