Yatırımcı en çok Amerikan dolarından kazandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının, nisan ayındaki reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre nisanda en çok kazandıran Amerikan doları  oldu.

En yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,35, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,65 oranlarıyla Amerikan dolarında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde reel getiride doları, yüzde 1,73 ile euro, yüzde 0,94 ile külçe altın takip etti. Mevduat faizi (brüt), Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve ve BIST 100 endeksi ise sırasıyla yüzde 1,46, yüzde 6,75 ve yüzde 7,52 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına kazandırma sıralamasında doları yüzde 3,02 ile euro, yüzde 2,22 oranında külçe altın takip ederken, bu kategoride mevduat faizi (brüt) yüzde 0,21, DİBS yüzde 5,57 ve BIST 100 endeksi yüzde 6,34 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Üç aylık getiride de Amerikan doları önde

Amerikan doları üç aylık değerlendirmede de Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,16 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

Üç aylık dönemde yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracının ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,40, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,75 oranıyla DİBS olduğu görüldü.

Altı aylık değerlendirmede DİBS önde

Altı aylık değerlendirmeye göre DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,04, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,02 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan yatırım aracı oldu.

Aynı dönemde euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,88, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,61 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracıydı.

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Amerikan dolarında

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan doları, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 18,59 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

Diğer taraftan, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 33,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 27,42 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş