Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç Wikileaks kurucusu Assange hakkındaki tecavüz soruşturmasını yeniden açtı

İsveç Wikileaks kurucusu Julian Assange hakkındaki tecavüz suçlamaları ile ilgili soruşturmayı yeniden açıyor. Savcılıktan yapılan açıklamada Assange’ın yargılanmak üzere İsveç’e iadesi için koşulların uygun olması nedeniyle, 2017’de kapatılan dosyanın yeniden açılmasına karar verildiği bildirildi.

Assange 2010 yılında, Wikileaks’in ABD askerlerinin Irak’taki hak ihlallerine ilişkin ses getiren ifşaatı sırasında, İsveç’te tecavüzle suçlanmış, iade edilmemek için uzun bir hukuk mücadelesi verdikten sonra 2012’de Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.  

İsveçli yargı makamları, Assange’ın geçtiğimiz nisan ayında Ekvador Büyükelçiliği’nden çıkarılıp İngiltere tarafından şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle hapse mahkum edilmesi ardından dosyayı yeniden açmayı gündemlerine almıştı. 47 yaşındaki Wikileaks kurucusu, iki ayrı kadının İsveç’te aleyhinde yapmış olduğu cinsel taciz suçlamalarını reddediyor ve İsveç’e iade edilmesi halinde, İsveç’in de kendisini bilgisayar korsanlığı suçundan yargılamak isteyen ABD’ye iade etmesinden endişe ediyor.  

ABD Adalet Bakanlığı Assange’ı gizli bilgilerin bulunduğu hükümet bilgisayarına sızmak için eski bir asker olan ve gizli bilgileri sızdırdığı gerekçesiyle cezasını çekerken eski Başkan Barack Obama tarafından affedilerek serbest bırakılan Chelsea Manning’le işbirliği yapmakla suçluyor. Assange, 2006 yılında kurduğu internet sitesi Wikileaks aracılığı ile aralarında ABD ve diğer ülkeler arasındaki diplomatik yazışmaların da olduğu gizli resmi bilgileri yayınlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.