Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası rezervlerinden 40 milyar TL’yi hükümet bütçesine aktarmaya hazırlanıyor”

Reuters haber ajansının, adının açıklanmasını istemeyen üç ekonomi yöneticisini kaynak gösterdiği haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçede oluşan açığı kapatmak üzere, Merkez Bankası’nın olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere tuttuğu “yasal rezerv”den 40 milyar TL’yi bütçeye aktarmak için çalışma yapıyor.

Habere göre, yasa taslağının TBMM’ye ne zaman getirileceği bilinmese de, Reuters’e konuşan kaynaklardan biri bunun “yakında” gündeme alınacağını söyledi. Merkez Bankası’nın bilanço verilerine göre, 2018 yılının sonunda döviz dışındaki rezerv 27,6 milyar lirayı buldu.

Reuters’e bilgi veren kaynaklardan bir diğeri, “Merkez Bankası’nın yasal rezervlerinde yaklaşık 40 milyar lira var. Bu miktarın 2019 merkezi yönetim bütçesine devredilmesi uygun görülmüştü, bu adım bütçeyi iyileştirmeyi ve güçlendirmeyi hedefliyor. Daha önce yasal rezervlerin kullanıldığını hatırlamıyorum. Bu yöntem, bütçenin daha da kötüleşmesini durdurmak için gündeme geldi. Merkez Bankası’nın yasal rezervlerini transfer etmek için bir mevzuat olması gerekiyor. Yeni mevzuatın yakında parlamentoya sunulması planlanıyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin bütçesi 2019’un ilk çeyreğinde 36,2 milyar lira açık verdi. Açığın yıl sonuna kadar 80,6 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez, Reuters’in haberini twitterda değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.