Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazze’de 1 milyon kişi açlıkla karşı karşıya: Sebep, kesilen ABD yardımları

Birleşmiş Milletler (BM) Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı, ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın Filistinli mülteciler için yardım fonundan çekilmesiyle oluşan 60 milyon dolarlık açığın kapatılmaması durumunda, önümüzdeki ay bir milyondan fazla Gazzeli’nin açlıkla karşı karşıya kalacağını duyurdu.

Gazze Şeridi’nde bir milyondan fazla kişiye yiyecek sağlayan Ajans, 60 milyon dolarlık eksiğin kapatılması için Avrupa Birliği ve Körfez ülkeleriyle Rusya ve Çin gibi gelişmekte olan ekonomilere çağrıda bulundu.

Brüksel’de konuşan Ajans’ın Gazze Direktörü Matthias Schmale, durumun en büyük sorumlusunun ABD’den gelen yardımın kesilmesi olduğunu söyledi.

2017’de 360 milyon dolar bağış yaparak fona en çok katkıda bulunan ülke olan ABD, 2018’de Gazzeliler’in çoğunun hayatta kalmak için bağımlı olduğu yardım fonuna tüm bağışlarını sona erdirdiğini açıklamıştı.

Ajans’ın 2018’de ruhsal sağlık için ayırdığı bütçeyi yüzde 50 kesmesiyle, savaştan harap olmuş bölgede çocuklara sunulan psikolojik danışmanlık hizmetleri azaldı. Ayrıca işsizliğin yüzde 53’e ulaştığı Gazze Şeridi’nde insanlara kısa dönemli iş sağlamak amacıyla kurulan fonda da kesintiye gidildi.

Schmale, “ABD’nin tutarsız tavırları yüzünden artık güvenilir bir arabulucu olarak görülmediğini, AB’nin ise kendi gündemiyle fazla meşgul olduğunu” belirtti.

1948’deki İsrail-Arap savaşından sonra Filistinli mültecilere kısa vadeli yardımlarda bulunmak için 1949’da kurulan BM Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye gibi alanlarda okullar ve hastaneler işletip sosyal hizmetlerde bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.