Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hükümet paraya sıkıştı: Vatandaşa döviz satışına binde 1 oranında vergi geldi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, döviz talebini azaltmaya, buna rağmen yapılacak döviz satışından da vergi almaya karar verdi.

Resmi Gazete’nin 15 Mayıs 2019 tarihli nüshasında yayınlanan, 14 Mayıs 2019 tarihli ve 1106 sayılı cumhurbaşkanı kararı ile 1998 tarihli 98/11591 sayılı bakanlar kurulu kararında değişiklik yapıldı.

Buna göre bankalar ile yetkili kuruluşların birbirleri ile yaptıkları ve Hazine’ye yapılan kambiyo satışlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) sıfır olarak belirlendi.

Ayrıca döviz kredisinin ödenmesi için, krediyi veren banka tarafından krediyi alana yapılan kambiyo satışlarında da BSMV sıfır olarak tespit edildi.

Bunlar dışındaki kambiyo muamelelerinde ise satış tutarı üzerinden yüzde 0,1 oranında BSMV alınacak.

Bakanlar kurulu kararının ilk yayımlandığı 1998 yılında tüm kambiyo muamelelerinde BSMV yüzde 0,1 olarak belirlenmiş, 2008 yılında; Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde de bu oran sıfıra indirilmişti.

Değişiklik ile gerek spot döviz piyasasında gerekse bankalar üzerinden yapılan döviz alım satım işlemlerinin hacmini düşürmek yani döviz talebini azaltmak, yanı sıra bu işlemlerden gelir elde etmek amaçlanıyor. Ancak verginin oranı (yüzde 0,1) vatandaşı döviz almaktan caydıracak bir oran gibi durmuyor. Dolayısı ile bu düzenlemenin caydırıcı olmaktan çok, gelir elde etmeyi hedeflediği anlaşılıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.