Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında iki ayrı fezleke hazırlandı

T24 sitesinde yer alan Gökçer Tahincioğlu imzalı habere göre, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında iki ayrı fezleke hazırlandı. Fezlekelerin ilki, Şık’ın Cumhuriyet Davası yargılamaları sırasında yaptığı savunmada söyledikleriyle ilgili. İkinci fezlekenin gerekçesi ise Şık’ın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın Türkiye’ye neden verilmemesi gerektiği üzerine bir Alman TV kanalına verdiği mülakatta Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiası.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ilk fezlekede, Şık’ın yargılandığı Cumhuriyet Davası’nda yaptığı savunmaya yer verildi. Fezlekede, Şık’ın savunmasında özetle şu ifadeleri kullandığı belirtildi:

“Türkiye’yi beraber dönüştüren iki güç olan AKP ile Gülen cemaatinin birlikteliği ve yancı desteği ile sürdürülen adına iktidar denilen kanalizasyon patladı. 2007’deki Ergenekon soruşturmasıyla başlayan sahte bir tarih yazım sürecinin iktidar ve suç ortaklarının devletin ve ülkenin yağmalanmasında kimin daha çok pay alacağı ile ilgili savaş bir darbe kalkışmasına kadar uzandı. 15 Temmuz 2016’da 250 insanın katledildiği kanlı bir kalkışma yaşandı. Tek failinin Gülen cemaati olduğuna inanmamız istenen bu kalkışmanın hükümet tarafından bilindiğine yönelik ciddi kuşkular var. HDP’nin eş genel başkanları, milletvekilleri, birçok belediye başkanı esir edildi. Siyasal eleştiri mecrası olarak sadece sosyal medya araçları kalmış oldu. Eğer erişim engellenmemişse, internet devlet devlet sansürüyle kesilmemişse, AKP’nin kadrolu trolleri ve muhbir vatandaşlarının ve savcılarının hoşuna gitmeyecek şeyler yazmamışsanız eleştiri hakkınızı kullanmanızın önünde bir engel yok…”

Savcılık bu savunmanın TCK’nın 301. maddesine göre suç oluşturduğunu iddia etti.

İkinci fezlekede ise Şık’ın bir Alman kanalına verdiği röportajdan sonra CİMER’e yapılan iki ayrı ihbar başvurusu esas alındı. Derviş Kahya adlı kişinin ihbarında, “Euro 2024’ün ev sahipliğinin Türkiye’ye verilmesinin yanlışlığından bahsediyor ve ülkemizi kötüleyen beyanlarda bulunuyor. Bu adamın benim Meclisim’de vekil sıfatıyla bulunup ülkemi kötülemesini hazmedemiyorum. Savcıların bu adam hakkında soruşturma açmasını ve bu adamın!!! vekilliğinin tez zamanda düşürülmesini istiyorum” ifadeleri yer aldı. Polat Bitiren adlı kişinin ihbarında ise “Ülkenin ve milletin refahını arttıracak bu etkinliğin önüne hiçbir ahlaki ve hukuki dayanağa dayanmadan engellenmesi için çalışma yürüten bu vekilden şikayetçiyim. Kendisinin terör sevici olduğu ortadadır. Adalet neden tecelli etmemektedir” denildi.

CİMER’in ihbarları gönderdiği Ankara Başsavcılığı, Ankara Emniyeti’nden Şık’ın Alman kanalına verdiği röportajın deşifresini istedi. Deşifreyi inceleyen savcılık, Şık hakkında fezleke hazırladı. Fezlekede, Şık’ın, “Türkiye gibi temel özgürlüklerin ayaklar altına alındığı, demokrasinin her geçen gün zedelendiği, adalet sisteminin çöktüğü, hukukun üstünlüğüne olan inancın yok olduğu, basın özgürlüğünün olmadığı, her şeyin gözü kör bir biat kültürüyle işlediği, tek adam tarafından yönetilen bir ülkeye verilmesi, bir dikta rejiminin uluslararası onaylanması anlamına geliyor. Ben de onlara soruyorum. Bir mafya ile nasıl aynı masaya oturuyorlar. Kendi nezdinde otokratik bulduğunuz bir rejim ile nasıl olur da anlaşmalarda bulunabilirsiniz. Çünkü sermayenin ahlakı yok. Bu şampiyonayı düzenleyenlere bunu soruyorum” sözlerinin Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu oluşturduğu kaydedildi. Fezlekede, Şık’ın bu nedenle de dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

“Cemaat yargısından farklı değil: Kafa aynı, kötülük aynı”

Medyascope’a konuşan Ahmet Şık’ın hakkındaki fezlekelere yanıtı sert oldu. Şık şunları söyledi: “Siyasal iktidar ne ise yargısı da ondan farklı bir durumda değil. Ha bir tane cemaat liderinin önünde secde etmişsin ha böyle bir iktidarın liderine secde etmişsin. Cemaat yargısından hiç farklı değil. Kafa aynı, anlayış aynı, kötülük aynı; bunlar hukukçu falan değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.