Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da seks işçileri seçim arifesinde hakları için lobi yapıyor

Genel seçimlerin yaklaştığı Hindistan’da, sayıları 5 milyonu bulan seks işçileri vatandaşlık haklarını kazanmak, sağlık hizmetlerinden ve sosyal yardımlardan yararlanmak için adaylarla görüşerek lobi faaliyeti yürütüyor. 

Ülkedeki seks işçilerini örgütleme misyonunu üstlenmiş olan AINSW’in (Hindistan Seks İşçileri Ağı) başkanı Kusum (yalnızca ön adını veriyor), “hangi partilerin seks işçilerini Hindistan toplumunun bir parçası olarak kabul ettiğini görmek istediklerini” söyledi. Guardian’a konuşan Kusum “Kapalı kapılar ardında bize desteklerini ifade edenler oluyor, ancak kamu önünde böyle değil”. 

AINSW’in 5 milyon üyesi bulunuyor, bununla birlikte seks işçilerinin nüfuz alanı hayli dar. Hindistan toplumunun ve siyasetçilerinin cinsellikle ilgili konuları açıkça konuşamayacak kadar muhafazakâr olduklarını ve bu nedenle seks işçilerinin vatandaş olarak haklarını tanımaya ya da bunu tartışmaya hevesli olmadıklarını söyleyen Kusum, seçimleri bunun değişmesi için bir fırsat olarak görüyor. Seslerini duyurmak ve görünürlüklerini artırmak için birlikte hareket edeceklerini belirten Kusum, hangi partiye oy vereceklerine hep birlikte karar vereceklerini, bu nedenle oylarının önemli olduğunu vurguluyor. 

Her ne kadar Hindistan’da seks işçiliği yasak değilse de bu alanda çalışanların temel hizmetlerden yararlanabilmek için gerekli evraka erişimini zorlaştıran belli başlı yasalar var. Nitekim Yeni Delhi AINSW, geçen ay seks işçilerinin taleplerini temel hizmetlere erişim, eğitim, yaşı 45’in üzerinde olan kişiler için pansiyon yardımı ve siyasi karar alma süreçlerine katılım gibi bir dizi başlığın altında sıraladı. AINSW’in talepleri arasında Çalışma Bakanlığı’nın seks işçiliğini bir meslek olarak tanıması da bulunuyor. Mesleğin resmi olarak tanınmasıyla birlikte, seks işçileri halihazırda erişimlerinin olmadığı hükümet destekli olanaklardan yararlanabilme imkanına kavuşacak.  

Hindistan’ın Delhi kentinde, genelevlerin toplandığı GB Road.

“Seks işçileri de bu ülkenin vatandaşı”

Belli bir yaşın üzerindeki seks işçilerinin çoğunlukla kendilerine yardım edecek eşleri ya da çocukları olmadığını belirten Preet (gerçek adı değil) bu nedenle pansiyonun 45 yaşın üstündeki seks işçileri için önemli olduğunun altını çiziyor. Sekiz sene boyunca üzerinde pek çok genelevin bulunduğu Delhi kentindeki GB Road’da çalışan Preet’in söylediğine göre, “hiçbir siyasetçi seks işçileri için bir şey yapmadı ve hiçbir politikacı bölgeyi ziyaret etmedi.” Gazeteye konuşan ve gerçek adını gizleyen Jana adlı bir diğer kadın ise hükümetin seks işçiliğini meşru bir meslek olarak tanıyacağı konusunda iyimser olmasa da bunun küçük bir adım olacağını düşünüyor: “Seks işçiliği herhangi bir meslekten farksız. Bu tanınana kadar Çalışma Bakanlığı tarafından seks işçilerinin yasal statüsü yok, bu da onları anayasal haklardan mahrum bırakıyor. Oysa onlar da bu ülkenin vatandaşları.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.