Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Komisyonu’ndan döviz piyasasında kartel kurup manipülasyon yapan 5 büyük bankaya 1 milyar euro ceza

Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyük bankalarından Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG ve Royal Bank of Scotland’a (RBS), Forex piyasasında kartel kurup manipülasyon yaptıkları için toplam 1 milyar 7 milyon euro ceza verdi.

Komisyon, bankaların iki ekonomik kartel oluşturduğunu ve 2007-2013 yılları arasında aralarında anlaşarak günlük döviz işlemlerinde kur sabitlemesine gittiklerini ve euro, dolar ve sterlinin bulunduğu 11 para biriminin spot alım satımında manipülasyon yaptıklarını açıkladı.

“Banana Split” karteli olarak anılan bankalardan Barclays, RBS, Citigroup ve JPMorgan’a toplamda 811 milyon euro ceza kesilirken, ‘Essex Express’ karteli olarak bilinen diğer üç banka, Barclays, RBS ve MUFG’ye de toplamda 258 milyon euro ceza verildi. Her iki kartelde de yer alan UBS ise, kartellerin varlığıyla ilgili Avrupa Komisyonu’na ifşaatta bulunduğu için ceza almadı.

Komisyon’un yürüttüğü soruşturma kapsamında, ilgili bankalarda döviz ticareti yapan traderların sanal sohbet odalarında, seçkin müşterilerinin isimlerini, döviz çeşitlerini, hesaplarındaki meblağları, bazı spesifik alım satımlar için belirlenen fiyatları, farklı dövizlerdeki risk pozisyonlarını ve planlanan alım satıma dair bilgileri birbirleriyle paylaştığı ortaya çıkmıştı.  

Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, RBS ve UBS 2015 yılında ABD’de de, yasadışı biçimde ortak hareket edip, satışların zamanlamasını koordine ederek dolar ve euronun değeriyle oynadıkları için, anti-tröst yasasına muhalefet etmek ve manipülasyon yapmak suçlarından ceza almışlardı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.