Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BDDK döviz alımına kural getirdi, MB swap piyasasında faiz indirdi, dolar hareketlendi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 100 bin doların üzerinde döviz alımına bir gün bekleme kuralı getirdi. Kurala göre bankadan 100 bin dolar üzeri döviz almak isteyenler önce dövizin TL karşılığını yatıracak. Alınan döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek. Döviz satarken ise bekleme süresi olmayacak. Satılan dövizin TL karşılığı aynı gün hesaba aktarılacak.

Bugün başlayacak uygulama ile BDDK, dövizdeki spekülatif hareketlerin önüne geçmeyi ve piyasa istikrarını korumayı amaçlıyor. Ancak uygulama 100 bin doların altında tek ya da birden fazla döviz alımını etkilemiyor. 

Öte yandan Merkez Bankası da (MB), swap piyasasında TL faizini yüzde 25,50’den yüzde 24’e indirdi.

Bu gelişmeler, güne 6,04 seviyesinden başlayan dolar/TL kurunu hareketlendirerek 6,09 seviyesine kadar taşıdı.

Geçen hafta da bir cumhurbaşkanı kararı ile bireyseller başta olmak üzere bazı kambiyo işlemlerinden alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) sıfırdan yüzde 0,1’e yükseltilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.