Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den S-400’lerin tek tedarikçisi Rus şirketine yaptırım kararı

ABD Dışişleri Bakanlığı, S-400 füze savunma sistemlerinin tedarikçisi olan Moskova merkezli bir firma ile S-400 eğitimlerinin verildiği Rus hava savunma eğitim merkezini yaptırım kapsamına aldı. Bakanlık, Rusya dışında Çin, İran ve Suriye’den de kişi ve kuruluşların yer aldığı yaptırım listesini açıklarken, gerekçesini bu listede yer alanların Washington’ın İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye uygulamakta olduğu silah ticareti ambargosunu delmesi olarak gösterdi. Listede Rusya’dan iki şirket ile bir askeri eğitim merkezi yer alıyor:

  • Moskova Makine İnşaa Fabrikası Avangard (MMZ Avangard)
  • Araç Tasarım Bürosu (KBP Tula)
  • Gatçina Karadan-Havaya Füze Eğitim Merkezi

1942’den bu yana faaliyet göstermekte olan MMZ Avangard, S-300 ve S-400 füze savunma sistemlerinin tek tedarikçisi konumunda. 2002 yılından bu yana da Almaz-Antey şirketinin iştiraki. 1927’den bu yana faaliyet gösteren KBP Tula ise Rus Devlet Şirketi Rostec’in yan kuruluşu ve çeşitli silahlarla, bu silahlar için cephane üretiyor. Gatçina Füze Eğitim Merkezi ise Türkiye’den de askerlerin gönderileceği, S-400 füze savunma sistemleri için eğitim verilen üs.  

ABD yaptırımları, Amerikan devletinin bu listede yer alan kişiler, şirketler ve bu şirketlerle ilişkili yan kuruluşlarla her tür mal, teknoloji ve hizmet ilişkisini iki yıllığına yasaklıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.