Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: “Savaş koşullarına uygun yetkilere ihtiyaç var”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin ülkesine karşı açtığı “ekonomik savaş” ile mücadele için genişletilmiş yetkilere ihtiyaç duyduğunu söyledi. İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre Ruhani, 1980-88 yılları arasındaki İran-Irak Savaşı sırasında görev yapan Yüksek Savaş Konseyi’ni hatırlattı ve “Bugün daha iyi yönetebilmek için daha hızlı çalışacak karar mekanizmasına ihtiyacımız var. İran-Irak Savaşı’nda bir konsey kuruldu. Meclis ve yargı erki buradan çıkan kararlara müdahale etmiyordu. Ekonomik savaşta olduğumuz bugünlerde böyle yetkiler gerekiyor” dedi.

Ülkesinin bankacılık ve petrol ihracatı sektöründe daha önce görülmemiş sorunlarla karşılaştığını belirten Ruhani, ABD ile gerilimi diplomasi yoluyla gidermekten yana olmakla birlikte, mevcut koşulların buna uygun olmadığını belirterek, ABD ve yaptırımlarına direnmekten başka seçenek olmadığını söyledi.

ABD halkının yüzde 51’i birkaç yıl içinde savaş bekliyor

ABD ile İran arasında ekonomik savaştan da öte bir askeri çatışma yaşanabileceğine dair endişelerin arttığı bugünlerde, IPSOS araştırma şirketi ise Amerikan halkının nabzını tuttu. 17-20 Mayıs günleri arasında yapılan ankete göre, Amerikalıların yarısı (yüzde 51) ABD ile İran arasında önümüzdeki birkaç yıl içinde savaş çıkacağını düşünüyor. Oysa geçen yaz aynı soruya, aynı yanıtı verenlerin oranı yüzde 43’tü. Buna mukabil, ankete katılanların yine yaklaşık yarısı (yüzde 49) Trump yönetiminin İran politikasından memnun değil. Söz konusu politikalara destek verenlerin oranı ise yüzde 39. Ankete katılanların yüzde 60’ı da ABD’nin İran’a karşı “önleyici saldırı” düzenlemesine karşı olduklarını belirtiyor. Ancak ilk saldırının İran’dan gelmesi halinde, ABD ordusunun da yanıt vermesi gerektiğini savunanların oranı, -yüzde 40’ı sınırlı bir müdahaleden, yüzde 39’u ise tam işgalden yana olmak üzere- yüzde 79’u buluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.