Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Kadın çalışanların daha sıcak ofislere ihtiyacı var

Araştırmacılar, işyerlerinde sıcaklıkla üretkenlik arasında bir ilişki olduğunu söylüyor.

PLOS One dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre kadınlar sıcak ortamlarda, erkekler ise daha serin ortamlarda bilişsel görevler söz konusu olduğunda daha iyi performans gösteriyor.

550 Alman üniversite öğrencisiyle yapılan bu araştırmada, farklı sıcaklıklara maruz kalan gruplardan bazı bilişsel görevleri tamamlamaları istendi. Sonuçta, sıcaklık arttıkça kadınların hem matematiksel hem de sözel görevlerde daha iyi, erkeklerin ise daha kötü performansı gösterdiği açığa çıktı.

Tabii ki bu çalışmanı sonuçları, her kadın ve her erkek için genellenemez. Ancak sonuçlar, ofis içi sıcaklık modellerinin cinsiyete göre farklı etkileri olduğunu gösteriyor.

Çoğu ofis erkeklere göre ayarlanmış durumda

Kadınlar, genellikle hem biyolojik hem de sosyolojik sebeplerden ötürü erkeklerden daha sıcak bir çalışma ortamı tercih ediyor. Çünkü vücut içi sıcaklıkları daha yüksek olduğu için dışarıdaki soğukluğu daha fazla hissediyorlar. Ayrıca çalışma alanlarındaki kıyafet kodları erkeklerin takım elbise ve ceket giymesini gerektirirken, kadınların etek ya da elbise giymesini teşvik ediyor.

2015 tarihli bir makale, çoğu ofisin sıcaklığının erkek merkezli “termal konfor modeli” kullanılarak ayarladığını ortaya koymuştu. Bu yeni çalışmanın bulgularının, ofislerdeki cinsiyetçi termal düzeni değiştirmesi açısından yeni araştırmalara öncülük etmesi bekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.