Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan parlamento seçimlerinin galibi açık ara Başbakan Narendra Modi oldu

Hindistan’da resmi olmayan sonuçlara göre genel seçimleri mevcut Başbakan Narendra Modi’nin partisi BJP kazandı. Hint milliyetçisi politikalarının oylanacağı bir referandum olarak gösterilen seçimlerde Modi’nin ezici bir zafer kazanması, ülkede aşırı sağcı politikaların onaylanması olarak görülüyor.

Oyların yarısı sayılmışken Başbakan Narendra Modi’nin Hindistan Halk Partisi (BJP), 300 seçim bölgesinde zaferi garanti etmiş görünüyor. Böylece 272 milletvekilinin parlamentoda çoğunluğu almaya yettiği ülkede, BJP’nin parlamentoda çoğunluğu tekrar sağlayacağı öngörülüyor.

Destekçileri, Modi maskeleriyle.

Hindistan’ın kurucusu Mahatma Gandhi’nin soyundan gelen Rahul Gandhi’nin başında olduğu ana muhalefetteki Kongre Partisi önderliğindeki koalisyonun koltuk sayısının ise 100’ün altında kalacağı tahmin ediliyor.

Yorumcular son 45 yılın en yüksek işsizlik oranları ile son 18 yılın en düşük tarımsal gelirlerinden henüz Modi’nin sorumlu tutulmadığı değerlendirmesinde bulunurken kimilerine göre Modi’nin bu başarısının arkasında ülkedeki kutuplaşmayı artırması yatıyor. Modi iktidara geldiğinden bu yana Müslüman azınlığa yönelik saldırılarda ciddi artış yaşandı. Ayrıca, Modi’nin partisinden çok sayıda milletvekili ve milletvekili adayı, İslam karşıtı söylemlerde bulundu.

Rahul Gandhi, kız kardeşi Priyanka ile.

Bağımsız Hindistan’ın kurucusu olan Kongre Partisi’nin on yıllardır süren iktidarı sırasında karıştığı yolsuzluk iddialarının ardından, Modi’nin tevazu ve çalışkanlığı öne çıkaran söyleminin seçmenlerde karşılık bulduğu yorumları yapılıyor.

Hindistan’ın gündemini belirleyen Modi’nin oylarını artırarak tekrar seçilmesi, bazı yorumculara göre dünya için endişe verici. Washington Post gazetesinde bir yazı kaleme alan Hint gazeteci ve yazar Rana Ayyub, Modi’nin Hindistan’ında “yeni nefret dilinin” Hindistan’ın demokratik ideallerini zayıflattığını öne sürdü. Ayyub, “Eğer dünyanın en büyük demokrasisi çökerse, yankıları tüm dünya tarafından hissedilecektir” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.