Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asya’da bir ilk: Tayvan ilk eşcinsel evliliklerini kutluyor

Tayvan’da evlilik eşitliğinin geçen hafta yasallaşmasından sonra eşcinsel çiftler, renkli sahneler eşliğinde bugün resmen evlendi. Asya kıtasında bir ilk olan törenler sırasında renkli anlar yaşandı.

Evlilik eşitliği üzerine yıllarca süren sıcak tartışmalardan sonra bugün, 360’dan fazla çift, hükümet tarafından hazırlanan gökkuşağı temalı evlilik belgelerine imza attı.

Partneriyle birlikte başkent Taipei’deki makamlara başvuran ilk kişi olan 31 yaşındaki fırıncı Shane Lin, “Bunu herkese açık açık söyleyebildiğim için şanslı hissediyorum: ‘Ben bir eşcinselim ve evleniyorum'” diye konuştu. Gözyaşları içindeki Lin, “Ülkemle son derece gurur duyuyorum” dedi.

Ada ülkesinin eşcinsel topluluğunun coşku ve heyecanı, yeni evli çiftler bir parkta gökkuşağı renginde bir halı üzerinde yürürken, ailelerin ve arkadaşların yanı sıra, diplomat ve muhabirlerin de izlediği tören sırasında da hissedildi.

Çok sayıda gazeteci Asya kıtasındaki ilk eşcinsel evliliklerini izlemek için Taipei’deydi.

2017 yılında eşcinsel evliliği konusunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan aktivist Chi Chia-wei, çiftleri kutladı. Bu hakkı yıllardır hak ettiklerini belirten Chi, Tayvan’ın demokrasi ve insan hakları konusundaki tutumunun diğer Asya ülkelerinde de yankı bulmasını dilediğini söyledi.

Yasa Cumhurbaşkanı Tsai’yi zora sokabilir

Evlilik eşitliği, iktidardaki Demokratik İlerici Parti tarafından desteklense de Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen’in 2020’de yeniden seçilmesini sıkıntıya sokabileceği yorumları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen.

Ülkede geçen kasım ayında yapılan referandumda, evliliğe “bir kadın ve bir erkek arasında birleşme”den farklı bir tanım bulunması önerisi yüzde 67 ile reddedilmişti. Muhafazakâr gruplar bu yüzden evlilik eşitliği yasasının halkın iradesine aykırı olduğunu öne sürüyor.

Muhafazakâr milletvekilleri “kısıtlı eşcinsel birliktelik” gibi adlarla farklı düzenlemeleri gündeme getirmeye çalışsa da parlamento, eşcinsel evliliği yasasını kabul etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.