Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro’ya rağmen: Brezilya Yüksek Mahkemesi homofobi ve transfobinin ırkçılıkla eşdeğer olduğuna karar verdi

Brezilya Yüksek Mahkemesi, beş oya karşı altı oyla cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet temelinde işlenen suçların mevcut ırkçılık yasası kapsamında cezalandırılmasına karar verdi.

Yüksek Mahkeme Başkan Yardımcısı Luiz Fux, verdiği oyun gerekçesinde “homofobik şiddetin yaygınlaştığını” söyleyerek “Homofobik suçların fiziksel şiddet kadar endişe verici olduğu” yorumunda bulundu.

Aktivistlere göre yaklaşık 20 yıllık bir çabanın sonucunda çıkan karar, sürekli saldırılara uğrayan LGBT+ topluluğuna gerçek bir koruma sağlayacak.

Katolik Kilisesi ve Evanjelikler’in LGBT+ haklarına sürekli saldırdığı, geçen yıl muhafazakârların desteğiyle seçilen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun açık açık homofobik olduğunu kabul ettiği ülkede, bu yıl içinde 141, geçen yıl ise 420 LGBT+ birey öldürüldü. Brezilya 2017 yılında 171 vaka ile transfobik cinayetlerde dünyada birinci oldu. Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu’na göre ülkede, her 16 saatte bir kişi homofobik cinayetlere kurban gidiyor.

Bolsonaro etkisi

Kimi aktivistler, LGBT+’lara yönelik artan şiddetin arkasında Bolsonaro’nun göreve gelmesinin yattığını öne sürüyor. Bolsonaro’nun seçim kampanyası sırasında LGBT+’lara yönelik saldırılar üçe katlandı. Geçen ocak ayındaki seçimlerde ülkenin tek eşcinsel milletvekili, ölüm tehditleri sebebiyle ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Bu yıl ocak ayında göreve başlayan Bolsonaro sık sık homofobik/transfobik yorumlarıyla dikkat çekiyor.

Önceden verdiği röportajlardan birinde Bolsonaro, “eşcinsel bir oğlu olacağına ölü bir oğlu olmasını tercih edeceğini” söylemiş, geçen ay da Brezilya’nın “eşcinsel turizmi cenneti” olmasını istemediğini söyledikten sonra ağır eleştirilere hedef olmuştu.

Parlamentodan umut yok

Brezilya Yüksek Mahkemesi özgürlükçü tutumuyla geçmişte evlilik hakkı, isim ve cinsiyet değişikliği gibi konularda LGBT+’lar lehine kararlar almış olsa da, parlamentonun Yüksek Mahkeme kadar olumlu bir tavır takınacağı şüpheli.

Yargıç Fux, “Parlamento harekete geçmiyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Yasanın geçeceğinin garantisi yok, geçse dahi veto edilebilir ve homofobi devam edebilir. Yargı çoğunluğun şiddetine karşı azınlıkları korumak için harekete geçmeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.