Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD İran tehdidini gerekçe göstererek Ortadoğu’ya 1500 takviye asker gönderiyor

ABD, İran’la artan gerilimi gerekçe göstererek Ortadoğu’ya 1500 asker gönderecek. Amerikan ordusunun bölgedeki mevcut asker sayısı 70 bin civarında.

Başkan Donald Trump, haberi duyururken askerlerin görevinin Amerika çıkarlarını korumak olacağını söyledi. Bölgeye az sayıda asker yolladıklarını belirten Trump, “Şu sıralar İran’ın bizimle savaşmak istediğini sanmıyorum” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı da Tahran yönetimini ilk kez doğrudan hedef aldı ve 12 Mayıs’ta Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında petrol tankerlerine düzenlenen sabotaj ile onu izleyen günlerde Irak’ta ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği yakınlarına atılan roketten İran ve ona bağlı “vekil güçler”i sorumlu tuttu. Pentagon’un açıklamasında, İran’ın saldırılardaki rolüne ilişkin kanıt gösterilmedi.

Nisan ayında İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan eden Trump yönetimi, İran’dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile nükleer kapasiteli 4 adet B-52 bombardıman uçağından oluşan Bombardıman Görev Gücü’nü ay başında Basra Körfezi’ne göndermişti.

Silah satışı için Kongre onayı baypas edildi

Bu arada Başkan Trump, İran tehdidini gerekçe göstererek Ortadoğu’daki müttefik ülkelere 8 milyar 100 milyon dolarlık silah satışı için, Kongre’yi baypas etti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, söz konusu silah satışı ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’ün, İran’ın saldırgan tavrına karşı korunduğunu dile getirdi. Ancak Kongre’den karara tepki var. Amerikan Senatosu Dışişleri Komisyonu’ndan Demokrat Partili senatör Robert Menendez, Beyaz Saray’ın “acil durum”larla ilgili bir yasal düzenlemeyi işleterek aldığı karar için gösterdiği “İran’ın uzun yıllardır devam eden kötü tutumu”nun hukuki anlamda geçerli bir gerekçe olmadığını savundu.

ABD Kongresi mart ayında, hem Demokratlar’ın ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi’nde, hem de iktidardaki Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Senato’da onaylanan bir kararla, ABD hükümetinin Yemen Savaşı’nda Suudi Arabistan’a desteğini durdurmasını talep etmiş, ancak bu karar Başkan Trump tarafından veto edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.