Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla açlık grevleri ve ölüm oruçları sonlandırıldı

Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla açlık grevi ve ölüm orucundakilere seslendi. Öcalan kendi el yazısı ve imzasıyla yolladığı mektupta, kendisine ilişkin maksadın hasıl olduğunu ve eylemin sona ermesini beklediğini söyledi. Açlık grevinin 200. günündeki Leyla Güven ile cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler eylemlerini sonlandırdıklarını açıkladı. 

Ağırlaştırılmış müebbet cezasından hükümlü Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla bir açıklama yayınladı. 22 Mayıs’ta Öcalan ile görüşen avukatları, basın toplantısıyla Öcalan’ın açıklamasını ve görüşmeye ilişkin kendi izlenimlerini gazetecilerle paylaştı. Avukatların, Öcalan’ın kendi el yazısı ve imzasıyla gönderdiğini söylediği mektup şöyle:

Başta açlık grevi ve ölüm orucuna kendini yatırmış arkadaşlar olmak üzere iki avukatımın yapacağı geniş açıklamalar ışığında eyleminizin sona ermesini bekliyorum. Bana ilişkin maksadınızın hasıl olduğunu da rahatlıkla belirtip hepinize en derin sevgi ve teşekkürlerimi sunuyorum. Asıl bundan sonrasında da bana yeterli yoğunluk ve iradeyle eşlik etmenizi de özenle belirtiyor ve umuyorum.”

Müzakere süreci değil”

Öcalan’ın avukatları da görüşmeye ilişkin bir açıklama yaptı. Öcalan’ın söz konusu görüşmelerin yaptırılmasının müzakere süreci olmadığını söylediğini aktaran avukatlar, “Mesajlarının tüm demokrasi güçlerine, Türkiye’nin her yelpazesindeki siyasi yapılara ve devlete olduğunu söyledi. Bu tutumuna karşı; ‘Tüm çevrelerden nasıl bir karşılık verileceğini 30-40 gün sonra anlarız’ diyerek şu anda hiçbir çevrenin tutumu için herhangi bir yorum yapmadığına tanıklık ettik” dedi.

İmkan olursa Suriye konusunda pozitif rol oynarım”

Avukatlar, Öcalan’ın bir önceki mektubunda yazdığı Suriye konusuyla ilgili düşüncelerini tekrarladığını söyledi ve şunu ekledi:

“İmkan olursa Suriye’nin bütünlüğü içinde Kürt sorunu dahil Suriye’nin tüm sorunları konusunda pozitif rol oynayacağını söyledi. Kendi düşüncelerinin ve çözüm önerilerinin Suriye’nin sorunlarını çözeceğini, Kürtler’in ve diğer toplulukların temel haklarının anayasal güvenceye alınmasının zorunluluğunu da özellikle vurguladı.”

Müzakere yönündeki pozisyonunu koruyor”

Öcalan’ın görüşmelerde sorunların demokratik müzakere yöntemi ile çözülmesi yönündeki pozisyonunu koruduğunu aktaran avukatlar, “Gelecek açısından umutlu olduğunu ve kendine güvendiğini açıkça gördük” dedi. Avukatlar, Öcalan ile görüşmenin temel gündem maddesinin açlık grevleri ve ölüm oruçları olduğunu söyleyerek, “Açlık grevleri konusunda Gandhi’yi örnek vererek, onun açlık grevini toplumsal mücadeleyle anlamlı kıldığını ifade etti” diye konuştu.

Öcalan, sekiz yıl aradan sonra avukatlarıyla ilk kez 2 Mayıs’ta görüştü. Avukatları, 6 Mayıs’ta bu görüşme sonrası kendilerine ulaştırılan Öcalan’ın mektubunu gazetecilerle paylaştı. Öcalan, mektupta, açlık grevi yapanlara ve ölüm orucundakilere, akıl, fizik ve ruh sağlıklarının her şeyin üstünde olduğunu belirterek çağrı yaptı. Ancak, cezaevlerindeki ölüm oruçları ve açlık grevleri sonlandırılmadı.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in 8 Kasım 2018’de başlattığı açlık grevi 1 Mart’ta tüm cezaevlerine yayılınca bu sayı 3 binin üzerine çıktı. 

Kandıra Cezaevi’nde tutulan HDP eski milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Selma Irmak da açlık grevindeydi. HDP milletvekilleri Tayip Temel, Dersim Dağ ve Murat Sarısaç da Diyarbakır HDP İl Eş Başkanlığı binasında açlık grevi eylemini sürdürüyordu.

30 Nisan’da açlık grevlerini ölüm orucuna çeviren 15 tutuklunun ardından, bu sayı 10 Mayıs’ta 30’a yükseldi.

Leyla Güven: Direnişimiz amacına ulaştı

Öcalan’ın açıklamasının ardından, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanlığı’nda açlık grevindeki üç HDP’li milletvekili, Leyla Güven’in mesajını gazetecilerle paylaştı. Kürtçe okunan mesajında Güven, “Bugünden itibaren başlatmış olduğum açlık grevi eylemimi sonlandırıyorum. Belirtmek isterim ki açlık grevi direnişimiz amacına ulaşmıştır” dedi.

“Geldiğimiz aşamada, direniş mutlak tecridin kırılmasına yönelik bir kapı araladı” diyen Güven, tecridin tamamen ortadan kaldırılması için farklı yöntemlerle aktif mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Güven, “Sayın Öcalan’ın sesi çıktı, artık Ortadoğu coğrafyası bahardır. Bu mücadelenin varması gereken yer onurlu bir barıştır” dedi.

ANF’nin haberine göre, cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı hükümlü ve tutuklular adına da Deniz Kaya bir açıklama yaparak, açlık grevi ve ölüm oruçlarının sonlandırıldığını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.