Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da kamuoyu desteği giderek azalan aşırı sağcı başkan Bolsonaro’nun fanatik taraftarları sokağa döküldü

Brezilya’da binlerce kişi, başarısız politikaları ve ailesine dair skandallardan ötürü kamuoyu desteği gittikçe azalan aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu desteklemek için tüm ülkede sokağa çıktı.

Göstericiler pazar sabahı aralarında Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brasilia gibi önemli şehirlerin de bulunduğu 300’den fazla şehir ve kasabada sokağa döküldü. Bolsonaro destekçileri ellerinde bayraklarla, Bolsonaro’nun çevre politikaları nedeniyle çevrecilerin geri döndürülemez şekilde hasar göreceği uyarısında bulunduğu Amazon bölgesinde dahi gösteriler düzenledi. Ancak gösterilere katılımın az olması dikkatlerden kaçmadı.

Bolsonaro ise, muhaliflerin ülkedeki kutuplaşmayı artıracağını öne sürdüğü gösterilere katılmadı fakat Twitter hesabından gösterilerden videolar paylaştı:

Bolsonaro bir kilise ayini çıkışında basın mensuplarına, “Bugün halkın bu milletin geleceğini savunmak için sokaklara çıktığı gündür” diyerek gösterilere desteğini açıkladı.

Brezilya’nın en büyük sorunlarından biri yüksek cinayet oranları. Ülkede her yıl 70 binden fazla kişi cinayete kurban gidiyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Bölümü Direktörü Monica de Bolle, Brezilya sağındaki eleştirel sesler gittikçe yükselirken Bolsonaro’nun bu gösterileri kendisine desteği artırmak için kullanacağı yorumunda bulundu.

Bolsonaro’ya destek eriyor

Pazar günkü güç gösterisine rağmen kamuoyu araştırmaları, Bolsonaro’nun desteğinin günbegün azaldığını gösteriyor. Bolsonaro’nun iktidardaki beşinci ayı biterken kötüleşen ekonomi, kendi tabanındaki iç çatışmalar ve ailesinin organize suç örgütleriyle bağlantılarının yarattığı skandallar, aşırı sağcı Başkan’ın halk desteğine darbe vurdu. Bir ankete göre şubatta Brezilyalılar’ın sadece yüzde 17’si yönetimin performansını “kötü” ya da “berbat” olarak değerlendirirken şimdi bu oran yüzde 36’ya yükseldi.

Bolsonaro görevden alınabilir

Bolsonaro’ya desteğin erimesi, siyasi gözlemcilerin arasında onun görevden alınacağı yönünde gittikçe büyüyen dedikoduların ortaya çıkmasına neden oldu.

De Bolle, Bolsonaro’nun iktidardaki ömrünün dört yıldan kısa olma ihtimalinin arttığı değerlendirmesinde bulundu: “Şimdiye kadar arkasında siyasi destek ve halk desteği bulunmayan bir başkanın görevde dört yılı doldurabildiğini görmedik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.