Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netanyahu hükümeti kuramadı, İsrail 17 Eylül’de bir kez daha seçime gidecek

İsrailliler 17 Eylül’de bir kez genel seçimler için sandık başına gidecek. 9 Nisan’da düzenlenen erken genel seçimlerin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen sağcı Likud partisinin lideri Binyamin Netanyahu, yasada belirlenen süre içinde koalisyon kurmayı başaramadı. Seçim sonrası oluşan yeni parlamento ise, cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini bir başka isme vermesindense, kendi kendini feshederek yeniden seçim yapılmasının yolunu açtı. Netanyahu, yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık koltuğunda oturmaya devam edecek.

Koalisyon görüşmeleri, eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın liderliğini yaptığı aşırı milliyetçi ve laik “Evimiz İsrail” partisiyle, Netanyahu’nun ittifak yaptığı aşırı muhafazakâr partiler arasında anlaşmazlık yaşandığı için tıkanmıştı. Lieberman, partisinin hazırladığı ve aşırı muhafazakârların da askerlik hizmeti yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısının geçmesini talep ederken, aşırı muhafazakâr partiler karşı çıkıyordu.

İsrail’de seçim barajı yüzde 3,25. Bu sebeple birçok parti barajı geçebiliyor ve mecliste çoğunlukla 10’un üzerinde parti temsil ediliyor. 120 sandalyeli mecliste hükümeti kurmak ve güvenoyu alabilmek için en az 61 milletvekilinin desteği gerekiyor. 2015 seçimleri sonrası dört partiyle birlikte hükümet kuran Netanyahu, Evimiz İsrail’in Hamas’la ateşkese tepki göstererek 2018’in Kasım ayında koalisyondan çekilmesi üzerine erken seçim kararı almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.