Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’dan bir ilk: 1.9 milyar dolarlık ruh sağlığı bütçesi

Yeni Zelanda hükümeti, ülkedeki en korunmasız vatandaşların hedeflendiği bir “ruh sağlığı ve mutluluk” bütçesi açıkladı. Dünyada bir ilk olacak uygulamayla, vatandaşların ruh sağlığının iyileştirilmesi ve mutluluğunun artırılmasına yönelik hedefler bütçeden pay alacak.

Ruh sağlığı hizmetleri, çocuk yoksulluğu ve aile içi şiddetle mücadeleye ayrılan milyarlarca dolarlık bütçe, bugün Maliye Bakanı Grant Robertson tarafından Yeni Zelanda Parlamentosu’nda açıklandı. Parlamentoda konuşan Robertson “Başarı, Yeni Zelanda’yı hem hayat kazanmak için, hem de hayat kurmak için iyi bir yer yapmaktır” dedi.

En büyük pay ruh sağlığına

Açıklanan bütçede en büyük pay 1.9 milyar Yeni Zelanda Doları (yaklaşık 7.3 milyar ₺) ile ruh sağlığına ayrılırken, bu payın büyük bir kısmı anksiyete ve depresif bozukluklar gibi hastanede yatmayı gerektirmeyen ancak yaşam kalitesini etkileyen şikayetler için ayrılacak.

Başbakan Jacinda Ardern’in uzun süredir yakından ilgilendiği “çocuk refahı” için ayrılan bütçe ise 1 milyar dolardan fazla. UNICEF verilerine göre Yeni Zelanda’da çocukların yüzde 27’si yeterli beslenme ve sağlık hizmetlerine erişim olanağından yoksun.

Ruh sağlığı hizmetleri ve gelir eşitsizliği

Maliye Bakanı Robertson aynı zamanda Yeni Zelanda’nın büyüyen ekonomisinin vatandaşların günlük hayatına yeterince yansımadığını, bu yılın bütçesinin de bu yüzden varlıklı ve yoksul kesimler arasındaki uçurumun kapanmasına yönelik hazırlandığını kaydetti.

Yeni Zelanda Maliye Bakanı Grant Robertson

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminlerine göre Yeni Zelanda ekonomisinin 2019 yılında yüzde 2,5, 2020 yılında ise yüzde 2,9 oranında büyümesi bekleniyor.

Bugüne kadar İngiltere’nin de dahil olduğu bazı gelişmiş ülkelerde ruh sağlığı ve mutluluğu ulusal düzeyde ölçme girişimleri olmasına rağmen, bütçesini ruh sağlığına öncelik tanıyarak hazırlayan ilk Batılı ülke Yeni Zelanda oldu.

The Guardian gazetesinin haberine göre, ruh sağlığı uzmanları Yeni Zelanda hükümetinin bu yeni politikasını “azimli” bulduklarını söylerken, son yıllarda intihar oranlarının gittikçe yükseldiği ülkede ruh sağlığının bir öncelik haline gelmesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Maliye Bakanı Robertson da konuyla ilgili olarak “Ruh sağlığı artık sağlık sistemimizin çeperlerinde değil, iyiliğimizin ve refahımızın tam merkezinde” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.