Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Alman ordusunun desteği ile Kuzey Suriye’de güvenli bölge kurulacak

Der Spiegel dergisi, ABD tarafından Kuzey Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölgeye Almanya’nın destek vermeye yeşil ışık yaktığını öne sürdü.

Halihazırda IŞİD ile mücadele koalisyonuna Tornado keşif uçakları ve havada yakıt ikmali uçakları ile dahil olan Almanya’nın, Vaşington ve Berlin arasında yürütülen “gizli görüşmeler” sonucunda “güvenli bölgenin korunması için askeri katkıya hazır olduğu sinyalini verdiği” iddia edildi. 

Suriye ve Irak’ta yürütülen operasyonlara verilen lojistik destek için Ürdün’de konuşlandırılan Alman birliğinin görev süresi normalde 31 Ekim 2019’da sona eriyor. Almanya Meclisi birliklerin görev süresini uzatmaya karar verirse, ABD tarafından Kürt grupları “hem Türkiye hem de Esad rejiminden korumak için” oluşturmayı planladığı güvenli bölgede Alman birliklerinin destek sunmasının önü açılacak.

Hollanda’nın Telegraaf gazetesi de 10 gün önce ABD’nın Hollanda hükümetinden Kuzey Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgeye konuşlandırılmak üzere asker istediğini, ancak Lahey yönetiminin bu talebe sıcak bakmadığını yazmıştı.

Konunun Pompeo’nun Almanya ziyaretinde görüşülmesi bekleniyor

Deutsche Welle Türkçe servisinin aktardığına göre, Almanya hükümeti henüz kesin kararını vermedi ve Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü de, “IŞİD terörüne karşı oluşturulan koalisyonun durumu ve diğer gelişmeler hakkında sürekli temas halinde olduğunu” söyledi.

Konunun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bugün başlayacak Berlin ziyaretinde ele alınması bekleniyor. Pompeo’nun Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.