Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: ABD ve İsrail, Rusya’ya İran’ın Suriye’den çıkarılması karşılığında Beşar Esad’la ilişkileri normalleştirmeyi önerecek

Suudi sermayeli Şarku’l Avsat gazetesi, ABD ve İsrail’in Rusya’ya, İran’ın Suriye’den çıkarılması karşılığında Beşar Esad rejimiyle ilişkileri normalleştirmeyi teklif edeceklerini yazdı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Şabbat ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, gelecek hafta Kudüs’te İran gündemiyle bir araya gelecek. Üç ülke arasında bu düzeyde bir toplantı ilk kez yapılacak.

Şarku’l Avsat Batılı kaynaklarına dayanarak, toplantıda ABD ve İsrail’in, “Rusya’nın İran’ın Suriye’deki rolünü ve siyasi nüfuzunu kısıtlama taahhüdü” karşılığında Suriye’nin “yeniden inşası, bu ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılması ve rejimin meşruiyetinin tanınması” gibi teşvikleri gündeme getireceğini iddia etti. ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçen yıl temmuz ayındaki zirvede “İsrail’in güvenliğini sağlama önceliği” konusunda bir anlayış birliğine varıldığını hatırlatan gazete, üç ülkenin en üst düzey güvenlik yetkililerinin de işte bu anlayış birliği çerçevesinde bir araya geleceklerini kaydediyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen hafta parlamentonun kendini feshederek yeniden seçimlerin yolunu açmasından sonra yaptığı basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ortadoğu’daki güvenlik meselesini ele almak için Kudüs’te üçlü bir komite kurulmasını önerdiğini, sözkonusu toplantının bu önerinin kabul edilmesi üzerine yapılacağını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.