Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2019 Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı, Pakistanlı gazeteci Cyril Almeida oldu

Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) 2000 yılından itibaren vermeye başladığı Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı Ödülü’ne bu yıl, Pakistanlı gazeteci Cyril Almeida layık görüldü. İngilizce yayın yapan Dawn gazetesinde yazı işleri müdür yardımcısı ve köşe yazarı olarak çalışan Almeida, Pakistan ordusunun siyasete doğrudan müdahaleleri üzerine yaptığı haberlerle dikkat çekiyor.

Cyril Almeida

2016’da ordunun radikal İslamcı örgütlerle ilişkisi üzerine yaptığı haberler nedeniyle pasaportuna el konulan ve askeri mahkemede yargılanan Almeida örgütlü nefret saldırılarına da maruz kalmıştı.

Almeida geçen yıl, eski Başbakan Nawaz Şerif ile söyleşi yapmış, Şerif kendisine dolaylı olarak 2008’de Hindistan’ın Mumbai kentindeki terör saldırısını düzenleyen militanlara Pakistan ordusunun yardım ettiğini söylemişti. Almeida bu söyleşi nedeniyle de “vatana ihanet” suçundan yargılanıyor.

Almeida’ya ödülü, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen IPI Kongresi’nde verildi. Pakistanlı gazeteci ödül töreninde şöyle konuştu: “Desteğiniz çok önemli. Beni ve gazetemi düşündüğünüz için teşekkürler. Dawn’da olağanüstü gazeteciler var ve bağımsız gazetecilik için mücadele ediyorlar.”

Özgür Medya Öncüsü Ödülü Mısır’a

IPI Kongresi’nde Özgür Medya Öncüsü Ödülü ise Mısır’da yayın yapan Mada Masr adlı haber sitesine verildi. 2017’de “yalan haber yapmak” ve “teröre destek olmak” gibi suçlamalarla kapatılan yirmiyi aşkın internet sitesinden biri olan Mada Masr bunların arasında karşı dava açan yegâne medya kuruluşu oldu.

Mada Masr adına ödülü alan, sitenin kurucularından ve genel yayın yönetmeni Lina Attalah, “böylesine uluslararası bir takdirden dolayı minnettar olduklarını” söyledi.

Lina Attalah

IPI Özgür Medya Öncüsü Ödülü, 2016’da Medyascope.tv’ye verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.