Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin St. Petersburg Ekonomi Forumu’nda START’tan çekilebileceklerini açıkladı

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda konuşan Rusya lideri Vladimir Putin, ülkesinin Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması’ndan (START) çekilebileceği sinyalini verdi. ABD ile, 2021’de sona erecek anlaşmanın uzatılması için görüşmeye başlamaya hazır olduklarını belirten Putin, “Ama New START’ı uzatmak istemiyorlarsa, biz de uzatmayız. Resmi bir müzakere süreci yok. Ve 2021’de her şey bitecek” dedi.

Bu yıl 23’üncüsü düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu ikinci gününde devam ediyor. Yarın sona erecek forum, Rusya’nın uluslararası yatırımcıları ülkeye çekmek için düzenlediği en önemli yıllık aktivite ve ayrıca Davos Dünya Ekonomi Forumu’ndan sonra ekonomi alanındaki en önemli platformlardan biri olarak değerlendiriliyor.

75 ülkeden yaklaşık 15 bin kişinin ve 270 şirketin katıldığı organizasyonda Rusya ile Çin’in ilişkilerindeki yakınlaşma dikkat çekiyor. Diğer yandan ABD’nin resmi düzeydeki boykotu ve ABD-Çin arasındaki ticari ilişkilerdeki gerginlik de Foruma yansıyor. Foruma Katar, Suudi Arabistan ve İran’ın yanı sıra Güney Kore, Japonya, Vietnam, Çin ve Yeni Zelanda da katılıyor.

Çin-Rusya arasında daha çok “işbirliği” çağrısı

Ekonomi forumundan önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Moskova’da bir araya geldi. Görüşmede enerji, ticaret ve genel olarak ekonomi alanında iki ülke arasında daha fazla işbirliği vurgusu yapıldı.

New York Times’ta yer alan habere göre, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim S. Oreshkin, kendisiyle yapılan mülakatta, Çin liderinin Moskova ziyaretinin, yeni gümrük vergilerinin devreye girmesiyle tekrar yükselen Çin-ABD arasındaki ticari gerilim sürecinde, uluslararası platformda dikkat çekici ilk temas olduğunu söyledi. Oreshkin ayrıca, Çin ile Rusya arasında yüksek ticaret hacmi ve pozitif dinamikler gördüklerini de sözlerine ekledi.

Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler belirgin bir biçimde 2014’ten itibaren gelişme gösterdi. Kırım ve Ukrayna’da yaşanan kriz sonrasında Batı’nın Rusya’yı ekonomik olarak izole ettiği düşüncesiyle Moskova’nın ekonomik nüfuz alanını Asya’ya yönlendirmesinin bu süreçte etkisi oldu.

Son dönemde ticari ilişkilere ek olarak Rusya ve Çin, Venezüela krizi, Kuzey Kore’nin nükleer programı ve İran’la nükleer anlaşma gibi geniş kapsamlı dış politika konularında da birbirlerini destekler bir pozisyonda bulunuyor.

Rusya New START Anlaşması’ndan çekilebileceği sinyalini verdi

Forumun önemli bir gündemi de Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması’nın (START) uzatılması görüşmelerinin ABD ile başlamamış olması. Rusya lideri Putin Forumda yaptığı açıklamada, ABD ile antlaşmanın uzatılması için görüşmeye başlamaya hazır olduklarını söylemekle birlikte görüşme gerçekleşmezse antlaşmadan çekilebileceklerini de belirtti.

Putin, “Kimse New START’ı uzatmak istemiyorsa, biz de uzatmayız. Biz defalarca antlaşmayı uzatmaya hazır olduğumuzu belirttik. Resmi bir müzakere süreci yok. Ve 2021’de her şey bitecek” dedi.

8 Nisan 2010’da dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından Prag’da yenilenen Stratejik Silah Azaltma Anlaşması (new START), 2021 yılında sona erecek.

Putin, ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesinin istikrarsızlık yarattığını da iddia etti ve bu silahların kontrol altına alınmamasının “küresel karmaşaya” sebep olacağını söyledi.

New START ve INF süper güç silahların kontrolünü sağlıyor. Putin ABD’yi, küresel silah kontrol rejimini erozyona uğratmakla suçluyor. ABD 2002 yılında Anti Balistik Füze Anlaşması’ndan, Şubat 2019 da ise INF’den çekilmişti. Rusya da Mart 2019’da INF’ye katılımını askıya almıştı.

Putin ayrıca, bütün nükleer güçlerin geleceği ile ilgili geniş kapsamlı bir platform oluşturularak tartışılması ve karar verilmesi gerektiğini, ancak konuyla ilgili toptan bir sessizliğin olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump, START’ın Çin’i de kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulunmuş, ancak bu öneri reddedilmişti.

Moskova merkezli Siyasi ve Askeri Analiz Enstitüsü analisti Alexander Khramchikhin, Putin’in açıkça ne söylüyorsa onu kast ettiğini söyledi ve “Görünen o ki New START genişletilmeyecek” dedi. Rus analist, ancak 1962 Küba Krizi ile karşılaştırılabilecek büyük bir krizin devletleri silah kontrolü üzerine yeni antlaşmalara teşvik edeceğini ve başka bir seçenek göremediğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.