Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da gazetecilik faaliyeti yüzünden tutuklanan Ivan Golunov için “tarihi” dayanışma: Üç gazete ortak manşetle çıktı

Rusya’da bugün üç gazete, Kommersant, Vedomosti ve RBK tarihlerinde ilk kez aynı manşetle çıktı: “Hepimiz Ivan Golunov’uz.”

Ivan Golunov

Ivan Golunov başkent Moskova’daki yerel yöneticilerle ilgili yolsuzluk iddialarını araştıran bir gazeteci. 36 yaşındaki Golunov dört gün önce “satmak amacı ile uyuşturucu bulundurmak” suçlamasıyla gözaltına alınmış, mahkeme de gazeteci hakkındaki soruşturma devam ederken 7 Ağustos’a kadar ev hapsinde tutulmasına karar vermişti. Meslektaşları ve insan hakları savunucuları Golunov’un yaptığı haberler yüzünden cezalandırılmak istendiğini savunuyor. Nitekim sözkonusu üç gazete de, daha önce Rusya’da eşine rastlanmamış bir dayanışma ile, Golunov’un derhal serbest bırakılması talebiyle ortak manşet attı.

Rusya’nın önde gelen gazeteleri, yolsuzlukla ilgili haberleri ile tanınan ve uyuşturucu satmakla suçlanan meslektaşları ile dayanışmak için, “Hepimiz Ivan Golunov’uz” manşetiyle çıktı.

Golunov suçlu bulunursa 10 ila 20 yıl hapis cezası alabilir. Avukatları ise, müvekillerinin evinde ve sırt çantasında bulunduğu iddia edilen uyuşturucunun, polis tarafından yerleştirildiğini savunuyor. Golunov’un yaptığı haberler nedeniyle hedef alındığını duyuran Meduza da genç gazetecinin haberlerini ücretsiz paylaşmaya başladı. Golunov’un son yaptığı haberlerden biri, Moskova Belediyesi başkan yardımcısının emlak piyasasındaki şaibeli yatırımlarıyla ilgiliydi.

Gazetecinin avukatı hafta sonunda hastaneye kaldırılan müvekkilinin gözaltında işkence gördüğünü öne sürmüştü. Golunov hastaneye kaldırılmadan önce avukatı ile görüşmesine izin verilmeden zorla bir polis raporu imzalamasının istendiğini, bunu kabul etmemesi üzerine başına ve göğsüne yumruk ile tekme atıldığını açıklamıştı.

Golunov’un gözaltına alındığı ilk günden itibaren meslektaşları irili ufaklı dayanışma eylemleri yapıyor.  

Uluslararası Af Örgütü Rusya Direktörü Natalia Zviagina, Golunov’un yolsuzluk haberlerinin yetkililer tarafından onaylanmadığını; gazeteciye bunun ‘bedelinin ödetilmek istendiğini’ açıkladı. Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mihail Fedotov da, Golunov’un gazetecilik faaliyetleri yüzünden gözaltına alınmış olabileceğini kaydetti. Golunov daha önce, Vedomosti, Forbes, RBK, Dojd gibi ülkenin önde gelen basın kuruluşlarında görev yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.