Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM MİT’in Moldova’daki FETÖ operasyonunun hak ihlali olduğuna karar verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fethullahçı oldukları iddia edilen beş Türkiye vatandaşının Moldova gizli servisi ve Milli İstihbarat Servisi’nin (MİT) ortak operasyonuyla Moldova’dan özel uçakla Türkiye’ye gönderilmesinin hak ihlali olduğuna hükmetti. Yasin Özdil, Müjdat Çelebi, Rıza Doğan, Sedat Hasan Karacaoğlu ve Mehmet Feridun Tüfekçi adlı kişilerin Moldova hükümeti aleyhindeki başvurusunu değerlendiren AİHM, sınır dışı edilmeden önce Moldova’dan mülteci statüsü talep eden davacılara yönelik muamelenin ulusal ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu sonucuna vardı.

Moldova’da faaliyet gösteren Orizont okullar zincirinde görevli davacıların yakalanıp Türkiye’ye gönderilmesiyle ilgili süreç, Binali Yıldırım’ın başbakan sıfatıyla Mayıs 2017’de Moldova’ya yaptığı ziyaret sırasında başlamıştı. Ankara bu ziyaret sırasında Moldova’dan sözkonusu okulların kapatılmasını istemiş, Mart 2018’de Orizont’un başkent Kişinev’deki okul müdürü, Kişinev Havalimanı’nda Moldova gizli servisi tarafından saatlerce sorgulanmıştı. Davacıların bu sorgulama ertesinde yaptıkları iltica başvuruları ise ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturduklarına dair “gizli” ibareli bir istihbarat notu nedeniyle reddedilmişti. 

AİHM, Moldova’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci maddesinin 1’inci fıkrası ile özel ve aile hayata saygıyla ilgili 8’inci maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Moldova hükümeti savunmasında, davacıların, haklarındaki sınır dışı edilme kararı nedeniyle gönderildiklerini ve gönderilirken “Türkiye’de işkence veya kötü muamele görebilecekleri riskine dair bir şikayette bulunmadıklarını” söylemişti. Ancak Strasbourg’daki mahkeme bu savunmayı geçerli bulmadı ve Moldova’nın “davacıları Türk makamlarına taammüden teslim ettiği” sonucuna vardı.  AİHM, Türk-Moldova gizli servisleri ortak operasyonuyla ilgili tüm verilerin bu operasyonun “davacıların kendilerini savunabilecekleri zaman ve olanağa sahip olmamaları düşünülerek tertiplendiğini” gösterdiği değerlendirmesinde de bulundu.

Karar gereği Moldova, halen Türkiye’de tutuklu bulunan davacıların her birine 25 bin euro manevi tazminat ödeyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.