Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bitlis Belediye Başkanı Tanğlay: “Türkçe-Kürtçe-İngilizce tabelalar kentin giriş ve çıkışına asılacak”

Bitlis’te, belediye binasına ve kentin giriş ile çıkışına asılı Kürtçe tabelaların
AKP’li belediye tarafından indirilmesi tepki çekmişti. Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, yeni Türkçe-Kürtçe ve İngilizce tabelalar hazırladıklarını ve bunları belediye binasına değil, kentin giriş ve çıkışlarına asacaklarını söyledi.

Bitlis ile ilçesi Tatvan’da HDP döneminde belediye binasına ve kentin giriş ile çıkışlarına asılan Kürtçe tabelaların 31 Mart seçimlerinde belediye başkanlıklarını AKP’nin kazanmasından sonra sökülmesi tartışmaları sürüyor. İstanbul Sultanbeyli’de faaliyet gösteren Bitlis İli ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni (BİDER) ziyaret eden ve kendisi de Bitlisli olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, dernek üyelerinin tabelalar ile ilgili talepleri üzerine söz konusu tabelaların en kısada sürede takılacağını açıklamıştı.

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, kaldırılan Kürtçe tabelalar ile ilgili yaptığı açıklamada, bu konuda daha önce açıklama yaptıklarını hatırlatarak, “Sayın Genel Başkan Yardımcımız Vedat Demiröz’ün İstanbul’da bir derneği ziyareti sırasında yaptığı açıklama sanırım yanlış anlaşıldı. Biz şu anda kentin giriş ve çıkışlarına asmak için Türkçe-Kürtçe ve İngilizce yeni tabelalar tabelalar hazırlatıyoruz. Sözkonusu tabelalar oralara asılacak, belediye binasına asılmayacak” dedi.


Bitlis Belediyesi tarafından indirilen Kürtçe tabelalar ile ilgili daha önce yapılan yazılı açıklamada şöyle denilmişti:

“Öncelikle belirtmek isteriz ki, görevi devraldığımız günden beri yaptığımız hiçbir iş ve işlem asla Bitlis halkının hilafına olmamıştır, olmayacaktır. Bilakis halkımızın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmeye çalıştığımıza halkımız yakinen şahittir. Sözkonusu tabela değişikliğinde durum manipüle edilerek servis edildiği şekilde değildir. Görevi devraldığımız hafta belediye girişinde bulunan ve halka rahatsızlık verdiğini düşündüğümüz X-Ray cihazı ve belediye girişindeki güvenlik uygulamasını kaldırdık. Belediye girişiyle ilgili 17 Nisan tarihinde yaptığımız bir dizi düzenleme kapsamında belediye binası önünde asılmış iki tabeladan birini de kaldırdık. Ekte bulunan 1 nolu resimde görülen iki tabeladan üstte olan ve 2014 yılında belediyeye asılan tabelayı kaldırdık. Sözkonusu tabela 17 Nisan tarihinde yani 47 gün önce kaldırılmış olup, bu süre içinde halkımızdan konuyla ilgili hiçbir olumsuz tepki almadık. Hiç kimse bize bu tabelayı niçin kaldırdığımızı bile sormadı. Bu da gösteriyor ki, 2014 yılında Bitlis halkına sorulmadan asılan tabelanın, Bitlis halkı nezdinde bir kıymeti harbiyesi yoktur, olmamıştır. Tabelanın kaldırılmasının 47 gündür fark edilmemiş olması bile, tabelanın belediyecilik hizmetinde önemsiz bir unsur olduğunun ve halkımızın bu durumu umursamadığının göstergesidir. Belli çevrelerin bir kaşık suda fırtına koparmaya çalışmasının da iyi niyetten uzak, provoke edici olduğu aşikârdır. Bizim için esas olan Bitlis halkıdır, Bitlis halkının ihtiyaçlardır, Bitlis halkının hakkı olan hizmettir. Bu hizmeti sunarken belediyemizin başkanlık makamı başta olmak üzere bütün birimlerinde, vatandaş kendisini hangi dilde rahat ifade edebiliyorsa o dilde hizmet veriliyor zaten. Halkımızın bu konuda sıkıntı yaşadığına dair bugüne kadar herhangi bir şikayet veya talep de gelmemiştir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.