Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: “Kapitalizm çıldırdı, bugün dünyanın yaşadığı kriz bir savaşa yol açabilir”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Uluslararası Çalışma Örgütü’nde (International Labour Organization, ILO) bir konuşma yaptı. Macron konuşmasında, Sarı Yelekliler hareketi ve bunun yarattığı krizi yönetemediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ILO’nun yüzüncü yıl konferansında konuştu.

Macron dün Cenevre’de ILO’nun yüzüncü yıl konferansına katıldı. 1919 yılında Versay Anlaşması sonrası kurulan ILO dünyanın en eski uluslararası kurumlarından biri. Birinci Dünya Savaşı sonrası ‘işçiler, devlet ve işverenler’ arasında üç taraflı bir anlayışla inşa edilen ILO’nun 187 üyesi bulunuyor.

International Labour Organization sembolü

Fransa’nın eski cumhurbaşkanları da daha önce burada önemli konuşmalar yapmıştı. François Mitterrand 1982’de, Jacques Chirac 1996’da, Nicolas Sarkozy 2009’da ve François Hollande 2015 yılında ILO’da kürsüye çıkmışlardı. Macron ise yaptığı konuşmada demokrasileri sarsan krizlere atıfta bulunurken sosyal adalet savunusu yaptı.

Macron 45 dakikalık konuşmasında dünyanın bir kaosla karşı karşıya olduğunu belirtti. “İçinde olduğumuz ve deneyimlediğimiz kriz savaşa gidebilir ve demokrasilerimizin çökmesine neden olabilir. Bundan oldukça eminim” diyen Macron ayrıca, kapitalizmin bir çılgınlığa vardığını ve sosyal haklardan ziyade ekonomik düzenlemelere zaman ayırdığını sözlerine ekledi. Herkesin yerinin olduğu sosyal bir ekonomi modeline geçilmesi gerektiğini belirten Macron, şu anki yapıda zenginliğin birkaç kişi tarafından paylaşıldığını ve bunun dünyadaki aşırılıkçıları beslediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron konuşmasına şöyle devam etti: “Sadece birkaç kişinin işine yarayan kapitalizm artık işlemiyor. Ekonomik düzenlemelerin ve borç meselesinin artık sosyal hakların önüne geçmesini istemiyorum. İnsanlar kendi açılarından bir ilerleme görmeyince, otoriter yönetimler onları etkileyebiliyor. Demokrasiler bugün insanları bu çılgın kapitalizmin yarattığı eşitsizliklerden koruyamıyor.

“Tevazuyla hata yaptığımızı kabul etmeliyiz

Öte yandan Macron ilk defa Sarı Yelekliler hareketinin yarattığı ortamı ve krizi yönetirken hata yaptığını da kabul etti. Son aylarda Fransa’nın zor zamanlar yaşadığını ancak kendisinin bunu bir fırsat olarak gördüğünü vurgulayan Macron, “Tıpkı bir meslekte olduğu gibi, eğer hata yaptıysak, tevazuyla dinlemeyi, hata yaptığımızı ve yöntem değiştirmeyi kabul edebilmeliyiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.