Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hasankeyf’te polis müdahalesi: 33 kişi darp edilerek gözaltına alındı

Hasankeyf’te yapılan Ilısu Barajı’yla beraber tarihi mirasın su altında kalacağı gerekçesiyle protesto için toplanan HDP’lilere polis müdahale etti. Aralarında bir gazetecinin de olduğu 33 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

HDP Batman İl Eş Başkanları İkram İrgi ve Gülcemal Erdinç ile Gençlik Meclisi üyeleri, bugün basın açıklaması yapmak üzere Hasankeyf ilçesine gitti. Açıklamanın yapılacağı Şehir Terası ve çarşı merkezi, polis ve jandarma tarafından abluka altına alındı.

HDP’liler daha sonra partilerinin ilçe binası önünde açıklama yapmak istedi, ancak polis açıklamaya izin vermedi. Grup, açıklama yapma konusunda ısrar edince polis müdahale etti. Gazeteci Sonya Bayık ile 32 HDP’li genç, darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltı aracında darp iddiası

Gözaltı aracının içine biber gazı sıkıldığı, gözaltına alınanların birçoğunun vücudunun çeşitli yerlerinde darp izleri olduğu belirtildi. Gözaltına alınanlar, sağlık kontrolü için Hasankeyf Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Acar’dan Ilısu Barajı’na ilişkin açıklama

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Ilısu Barajı’yla ilgili olarak “Sadece tarihi mirası değil oradaki bitki örtüsünü ve hayvan çeşitliliğini de yok edecek olan bu projeye karşı durmak, her insanın sorumluluğudur. Hasankeyf’i boğarak yok etmeyi amaçlayan baraj projesi, her yönüyle Türkiye’nin 1983 yılında imzacısı olduğu Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırıdır” açıklamasında bulundu.

Ilısu Barajı’yla Hasankeyf su altında kalacak

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile Dicle Vadisi sular altında bırakılmak isteniyor. Yapılan resmi açıklamalara göre 10 Haziran’da Ilısu Barajı’nda su tutmaya başlanacaktı, ancak henüz bu işlem başlamış değil. Suların Hasankeyf’e ulaşmasıyla birlikte yaklaşık 200 yerleşim yerinin sular altında kalacağı belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.