Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Keyif amaçlı esrar kullanımına dair bilinen en eski kalıntılar Çin’de gün ışığına çıktı

Çin’in batısındaki Pamir Dağları’nda bulunan arkeolojik kalıntılar, keyif amaçlı esrar kullanımının en az 2 bin 500 yıllık bir tarihinin olduğunu ortaya çıkardı.

Bir mezarlığın içinde bulunan kömürleşmiş çakıl taşları ve yanmış odunların arasında bulunan esrar kalıntıları, şimdiye dek bulunanlar arasında en eskisi.

Bilim insanları, taşların ateşte ısıtıldıktan sonra bir mangala yerleştirildiğini, sonrasında esrarın bu taşlar üzerine konulmasıyla yakıldığını düşünüyor. Esrarın müzik eşliğinde doğayla, ruhlarla ve ölülerle iletişime geçmek için kullanılmış olabileceği belirtiliyor. Esrar elde edilen kenevirin insanlar tarafından yetiştirilip yetiştirilmediği ise bilinmiyor.

Araştırmacılar önceden Orta Asya’da esrar kullanımına dair kalıntılar bulmuştu. Fakat bu son keşif, etkili madde THC oranı yüksek esrarın bilinçli olarak tercih edildiğini ve yutulmaktansa solunduğuna işaret ediyor.

Guardian’a konuşan Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden Robert Spengler, “bu çalışmanın hem bitkide yüksek kimyasal üretim, hem de bitkinin uyuşturucu amacıyla kullanımına dair en eski ve kesin kanıtları ortaya koyduğunu” söyledi.

Kazılar sırasında bulunan ahşap mangal ve kemikler.

Arkeologlar ahşap mangal ve kömürleşmiş taşların yanı sıra ahşap tabak ve taslar, cam boncuklar, ipek kumaş parçaları ve antik dönemde cenazelerde ve kurban verme ayinlerinde sıkça kullanılan bir Çin arpı buldu.

Kalıntı iskeletlerin bazılarında ölümcül kesikler ve kırıklar ile bazı kafataslarının delinmiş olduğunun görülmesi, ölenlerin bazılarının kurban edilmiş olabileceğini gösterdi.

Esrar kullanımının tarihine dair bilgiler kısıtlı, fakat bu son kalıntılar, MÖ 500’lü yıllarda Herodot’un esrar kullanımına dair yazdıklarıyla eş zamanlı. Heredot yazdıklarında, Hazar Denizi’nin çevresindeki bozkırlarda insanların küçük çadırlarında bitkiyi bir çanağa yerleştirip sıcak taşların üzerinde yaktığını aktarıyor. Çin’in kuzeyinde ve Rusya’da Altay Dağları’nda da esrar kullanımına dair antik kalıntılar bulunmuş durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.