Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sibirya’da 40 bin yıllık kurt kafası bulundu

Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Yakutistan’da, Buzul Çağı’ndan kalma 40 bin yıldan daha eski ve gayet iyi korunmuş bir kurt kafası bulundu.

Paleontologlar, kafası donmuş toprağın içinde yaklaşık 30 bin yıldır bozulmadan kalan kurdun öldüğünde 2 ile 4 yaşları arasında olduğuna inanıyor.


Yakutistan’da mamut dişi arayan köylüler tarafından bulunan kurt kafasının uzunluğu 40 santimetreye ulaşıyor. Modern gri kurtların kafası ise 23 ile 28 santimetre arası uzunlukta.

Kafayı inceleyen paleontologlardan Love Dalén, Buzul Çağı bozkır kurtlarının modern kurtlardan daha iri olduğunu ve farklı bir evrimsel kökenden geldiğini belirtti.

İsveç Doğa Tarihi Müzesi’nde çalışan Dalén, geçmişte bu kurtlara ait diş ve kemiklere rastlandığını, fakat ilk defa yetişkin bir kurdun donmuş bir şekilde bulunduğunu söyledi.

Modern gri kurt ile karşılaştırma

Kafanın bulunduğu yerde ayrıca bir mağara aslanı yavrusu ile bir mamut ayağı da bulundu.

Yakutistan’daki Abyisky bölgesinde yaşayan bir kişi, kafayı geçen sene keşfetti. Mamut dişi aramak için çevrede bulunan biri kafayı kendilerine getirdiğinde, Dalén ve diğer bilim insanları bir belgesel çekmekle meşguldü.

Bilim insanları kurt kafasını, yakın zamanda Tokyo’da gerçekleştirilen bir mamut sergisi sırasında kamuoyu karşısına çıkardı.

Dalén, İsveç Doğa Tarihi Müzesi’nin kurdun kürkünü ve kafatasını ABD, Japonya, Rusya ve diğer ülkelerden bilim insanlarının yardımıyla inceleyeceğini söyledi.

Rus bilim insanı Albert Prototopov da, kurdun beyninin ve kafatasının dijital bir modelinin hazırlandığını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.